Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat betekent het statuut van mantelzorger voor zelfstandigen?

Als u uw beroepsactiviteit on hold moet zetten om een ziek familielid te verzorgen, kunt u het statuut van mantelzorger verkrijgen.
©Filip Ysenbaert

Het statuut van mantelzorger is bedoeld voor zelfstandigen die hun beroepsactiviteit (deels) moeten onderbreken gedurende een periode van 1 tot 12 maanden om voor een gehandicapt kind te zorgen of voor een naast familielid dat zwaar ziek of stervende is.

U krijgt dan een uitkering van 1.291,69 euro per maand. Als u uw activiteit met minstens de helft vermindert, bedraagt de uitkering 50 procent van dat bedrag. Per aanvraag heeft u recht op 6 maanden uitkering met een maximum van 12 maanden over uw volledige loopbaan.

Zodra u minstens drie opeenvolgende maanden een volledige uitkering als mantelzorger hebt ontvangen, wordt u vrijgesteld van sociale bijdragen.

Om er een beroep op te kunnen doen moet u gedurende de twee kwartalen voorafgaand aan het kwartaal waarin de onderbreking begint in regel zijn met uw sociale bijdragen.

Zodra u minstens drie opeenvolgende maanden een volledige uitkering als mantelzorger hebt ontvangen, wordt u vrijgesteld van sociale bijdragen. Dit geldt alleen bij een volledige onderbreking van de zelfstandige activiteit. De vrijstelling wordt toegepast voor het kwartaal waarin u uw derde uitkering ontvangt. Ontvangt u zes maanden lang een uitkering, dan wordt ook het kwartaal waarin u de zesde maand uitkering krijgt, vrijgesteld. Hoewel u geen bijdrage verschuldigd bent, behoudt u toch al uw rechten voor deze kwartalen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.