Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat betekent het statuut van mantelzorger voor zelfstandigen?

Als u uw beroepsactiviteit on hold moet zetten om een ziek familielid te verzorgen, kunt u het statuut van mantelzorger verkrijgen.
Advertentie
©Filip Ysenbaert

Het statuut van mantelzorger is bedoeld voor zelfstandigen die hun beroepsactiviteit (deels) moeten onderbreken gedurende een periode van 1 tot 12 maanden om voor een gehandicapt kind te zorgen of voor een naast familielid dat zwaar ziek of stervende is.

U krijgt dan een uitkering van 1.291,69 euro per maand. Als u uw activiteit met minstens de helft vermindert, bedraagt de uitkering 50 procent van dat bedrag. Per aanvraag heeft u recht op 6 maanden uitkering met een maximum van 12 maanden over uw volledige loopbaan.

Zodra u minstens drie opeenvolgende maanden een volledige uitkering als mantelzorger hebt ontvangen, wordt u vrijgesteld van sociale bijdragen.

Om er een beroep op te kunnen doen moet u gedurende de twee kwartalen voorafgaand aan het kwartaal waarin de onderbreking begint in regel zijn met uw sociale bijdragen.

Zodra u minstens drie opeenvolgende maanden een volledige uitkering als mantelzorger hebt ontvangen, wordt u vrijgesteld van sociale bijdragen. Dit geldt alleen bij een volledige onderbreking van de zelfstandige activiteit. De vrijstelling wordt toegepast voor het kwartaal waarin u uw derde uitkering ontvangt. Ontvangt u zes maanden lang een uitkering, dan wordt ook het kwartaal waarin u de zesde maand uitkering krijgt, vrijgesteld. Hoewel u geen bijdrage verschuldigd bent, behoudt u toch al uw rechten voor deze kwartalen.

Gesponsorde inhoud