Advertentie

Europa in sneltempo op weg naar volle gasreserves

©reyer boxem

Twee maanden voor de deadline van 1 november zijn de Europese gasvoorraden voor 80 procent gevuld. Ook als de Russische leveringen stilvallen, zal er voldoende gas zijn, maken Europese leiders zich voorzichtig sterk. De gasprijs zakt woensdag voor de derde dag op rij.

Meer dan 90 procent in Frankrijk, 88,5 procent in België en telkens 84 procent in Duitsland en Spanje. Twee maanden voor de Europese deadline zijn de gasvoorraden in tien Europese landen al het gevraagde vulpeil voorbij. Over heel Europa is nu 80 procent van de opslagcapaciteit opgevuld, 13 procentpunt meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese koepel van gasinfrastructuurbeheerders GIE.

In vergelijking met de voorbije jaren pompten de Europese gasbedrijven opmerkelijk meer richting hun gasopslagplaatsen, ondanks de hoge prijzen en de onzekerheden over toekomstige leveringen. Sinds begin april ging net geen 595 terawattuur aan aardgas richting de Europese reserves, een record. Het nettovultempo lag zo bijna 14 procent hoger dan gemiddeld.

De essentie
  • De gasvoorraden in de Europese lidstaten zijn voor 80 procent gevuld, twee maanden voor de deadline van de nieuwe vulverplichting.
  • Als het huidige vultempo aanhoudt, kan de meerderheid van de EU-lidstaten de eigen opslag volledig vullen.
  • De goedgevulde gasreserves bieden meer zekerheid richting de winter en maken dat de gasprijs een flinke duik maakt na de piek van vorige week.

In landen als Portugal en Polen werden de - weliswaar kleine - gasreserves tot vijf keer sneller dan normaal aangevuld. Maar ook Duitsland en Frankrijk - samen goed voor ruim een derde van de totale opslagcapaciteit in de Europese Unie - wachtten niet af. Frankrijk sloeg tot nog toe een tiende meer gas op dan andere jaren, in Duitsland lag het vultempo 44 procent hoger.

Volledig gevuld

Als de gasbedrijven het vultempo van de voorbije weken aanhouden, haalt met Letland slechts één land het door Europa gestelde doel niet, leren nieuwe projecties van De Tijd. In de andere lidstaten met een aardgasopslag wordt tegen 1 november de nieuwe vulverplichting, gekoppeld aan solidariteit met negen landen zonder eigen opslag, van 80 procent vlot overschreden.

Sterker nog: de meerderheid van de Europese lidstaten kan de eigen opslag volledig vullen voor de winter begint. Als het vullen vlot blijft gaan, komen twaalf landen op 1 november aan een vol reservoir. Traditioneel ligt het nettovultempo vanaf de eerste koudere dagen in oktober wel wat lager dan tijdens de lente- en zomermaanden.

Volgens de Franse minister voor Energietransitie Agnès Pannier-Runacher kunnen de Fransen een vulgraad van 100 procent zelfs 'binnen twee weken' bereiken. Dat zei ze woensdag in een reactie op het terugschroeven van de leveringen van het Russische gasbedrijf Gazprom aan Engie.

Koude winter

De goedgevulde reserves bieden de Europese leiders en dus bedrijven en gezinnen wat meer zekerheid over het aanbod in de komende maanden. 'Ook als de leveringen vanuit Rusland volledig wegvallen, zijn we voorbereid op een normale winter', zegt Pannier-Runacher. Robert Habeck, de Duitse minister van Economie, stuurde eerder deze week een gelijkaardige hoopgevende boodschap uit.

Om de winter door te komen moeten de alternatieven voor de Russische leveringen wel standhouden. En mag het geen al te koude winter worden. Alleen op de gasvoorraden teren, is sowieso onhaalbaar. Het gasreservoir van Fluxys in Loenhout, de belangrijkste opslaglocatie van ons land maar eerder klein, dekt de gasconsumptie van amper een tiental winterdagen.

Maar zelfs landen met de grootste gasreservoirs kunnen maar 60 tot 90 dagen met winters gasverbruik aan. Net daarom zal het belangrijk zijn om het verbruik te beperken en zo rantsoenering en afschakelen te vermijden, benadrukte Pannier-Runacher. Daarmee onderstreepte de Franse minister de Europese overeenkomst die een inspanning van 15 procent minder gasverbruik vraagt.

Prijs zakt fors

De hoopvolle geluiden over de gasvoorraden hebben een positieve invloed op de gasprijs. In vergelijking met de absolute piekprijs van eind vorige week zakte de TTF-future, de referentieprijs in Europa voor natuurlijk gas, met meer dan een kwart. Woensdag kostte een megawattuur zo'n 240 euro. Voor de derde dag op rij is sprake van een duidelijke daling.

Het volgens de Russen nodige onderhoud aan de Nord Stream 1-pijpleiding, waardoor de leveringen aan Duitsland minstens tot zaterdag stilvallen, lijkt dit keer veel minder een opwaartse impact te hebben. De gasprijs ligt wel nog altijd bijna dubbel zo hoog als een jaar geleden.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud