Advertentie
analyse

Duur gas doet Belgen fors minder verbruiken

©Wouter Van Vooren

Uit schrik voor een torenhoge energiefactuur besparen Belgen fors op hun gasverbruik. Het warme herfstweer speelt ook een rol. Maar zelfs als de impact van die hoge temperaturen wordt weggefilterd, blijkt het gasverbruik bijna 30 procent lager te liggen dan verwacht.

Aan tips om het gasverbruik tot een minimum te beperken was de voorbije maanden geen gebrek. Ze varieerden van de verwarming op maximaal 19 graden zetten, over kortere douches tot verouderde boilers vervangen. Dat alles moest helpen het gasverbruik - en de energiefactuur - zo laag mogelijk te houden.

De essentie
  • Mede dankzij de late nazomer lag het gasverbruik van Belgische gezinnen de voorbije weken aanzienlijk lager dan het gemiddelde van de voorbije jaren.
  • Maar zelfs als we het temperatuureffect wegfilteren, lag de aardgasconsumptie van de huishoudens in september en oktober zowat een derde lager dan verwacht.
  • De Nederlandse en zeker de Duitse gezinnen doen het nog beter.

Met resultaat, blijkt nu. Een dataoefening van De Tijd leert dat boven op het effect van de gunstige temperaturen bijna 30 procent minder gas werd verbruikt dan verwacht. De besparingsstrategie van veel Belgische gezinnen en kleine bedrijven wierp met andere woorden duidelijk vruchten af.

Effectief verbruik tot 40 procent lager

De roep om zoveel mogelijk te besparen op gas klinkt al langer. Door onder meer het verbruik terug te dringen zou Europa de eerste winter zonder Russisch gas kunnen doorkomen, nu de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan dichtdraait.

De gasconsumptie van Belgische gezinnen en kleinverbruikers lag de voorbije weken aanzienlijk lager dan andere jaren, blijkt uit verbruiksgegevens van het Europese netwerk van de gasnetbeheerders ENTSOG. In heel oktober - met een gemiddelde temperatuur van 14,4 graden de op een na warmste oktobermaand ooit in ons land - bleef het gasverbruik ver onder het gemiddelde niveau van de jongste jaren. In de derde en vierde week liep het verschil zelfs op tot meer dan 40 procent.

Zacht oktoberweer

Om uitspraken te doen over de bewuste gasbesparing moet het temperatuureffect worden weggefilterd. Duikt de gemiddelde dagtemperatuur onder 16,5 graden, dan neemt de nood aan verwarming - uitgedrukt in graaddagen - toe. In lijn met de vrij frisse temperaturen in West-Europa was de nood aan verwarming eind september hoger dan normaal. In oktober zorgden de zachtere temperaturen voor een veel lagere verwarmingsnood dan gemiddeld. Op basis van het verbruik van 2018 tot 2021 kunnen we zo de verwachte aardgasconsumptie berekenen gecorrigeerd voor de temperatuur.

Fel gedrukt

Tijdens de zomermaanden lag het verbruik bij Belgische gezinnen iets hoger dan wat je zou verwachten. Maar sinds de tweede week van september is dat beeld omgekeerd. Het gasverbruik zit al weken onder het verwachte niveau. Zelfs zonder de hulp van de nazomer in oktober houden de Belgen met andere woorden bewust de vinger op de knip en hun gasverbruik laag.

Overschouwen we heel september en oktober, dan ligt de voor temperatuur gecorrigeerde consumptie van aardgas 28 procent lager. Kijken we alleen naar het verwarmingsseizoen, dat op 1 oktober begint en de winter overspant, dan ligt het verbruik bijna een kwart lager dan verwacht.

Welke inspanningen concreet hebben bijgedragen tot de forse gasbesparing is niet meteen duidelijk. Zeker is dat de Belg wel degelijk rekening houdt met zijn verbruik. De vrees dat het koopkracht- en energiepakket van de federale regering niet zou aanzetten tot energiebesparing blijkt voorlopig ongegrond.

In Nederland en zeker in Duitsland is de inspanning nog meer uitgesproken. De Nederlandse huishoudens houden hun gasverbruik al sinds begin september dik 30 procent lager dan wat je zou verwachten. De Duitse gezinnen doen het met een bewuste besparing van net geen 40 procent nog beter.

Wekelijks gasverbruik in buurlanden

Dalende prijzen

Intussen kalmeert de gasprijs op de internationale markten. Eind oktober zakte hij heel even opnieuw onder 100 euro per megawattuur. Vandaag noteert de gasprijs rond 120 euro, zowat een derde van de piek van 350 euro eind augustus. Nu de gasvoorraden vol zitten en het verbruik onder controle oogt, ebt de angst voor acute schaarste op de groothandelsmarkten weg. Toch waarschuwen energie-experts voor een vals gevoel van veiligheid.

De prijsdalingen vertalen zich stilaan ook in het energieaanbod voor gezinnen. Inschattingen van de Vlaamse energieregulator VREG leren dat een nieuw contract in oktober ruim een kwart goedkoper was dan een maand eerder. De verwachting is dat de prijzen in november opnieuw lager liggen, zowel voor gas als voor elektriciteit. Het kan dan ook interessant zijn uw maandelijkse voorschotten te herevalueren.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie