Belg bespaart jongste weken amper nog op gasverbruik
Belgische huishoudens en kleine bedrijven letten de jongste weken een pak minder op hun gasverbruik. Nederlanders en Duitsers blijven wel fors besparen.
Na maanden van grote bezorgdheid over de hoge gasprijzen en besparingsstrategieën evolueert het gasverbruik opnieuw naar het niveau van voor de energiecrisis.
In januari lag de aardgasconsumptie van Belgische gezinnen en kleine bedrijven nog amper 7 procent onder het verbruik dat je bij de gemeten temperaturen kan verwachten. Dat blijkt uit een dataoefening van De Tijd met gegevens van de Europese organisatie van gasnetbeheerders ENTSO-G.
Lagere prijzen
In de eerste maanden van het stookseizoen drongen huishoudens hun gasverbruik nog fors terug. Hoewel van records op de internationale gasmarkten toen geen sprake meer was, noteerde de TTF-gasfuture, de Europese referentieprijs, wel nog boven 100 euro per megawattuur.
Door de combinatie met onzekerheid over de winterbevoorrading stelden velen het aanzetten van hun verwarming zo lang mogelijk uit. In oktober lag de consumptie zo'n 25 procent onder het verwachte verbruik, in november bleef het reële verbruik 20 procent lager dan het verwachte niveau.
Intussen is de gasprijs verder gedaald tot iets meer dan 50 euro per megawattuur. Zo'n laag niveau is al van eind 2021 geleden. De lagere prijzen sijpelen pas later effectief door in de energiefacturen, maar het lijkt erop dat Belgen zich stilaan minder zorgen maken over hun stookkosten.
Voor de periode van september tot januari blijft het gasverbruik in ons land zo'n 16 procent onder de verwachte consumptie, maar dat verschil is bijna uitsluitend te danken aan de inspanningen in de herfst. De jongste weken is van een echte bewuste besparing geen sprake meer.
Nederlands record, Duitse consistentie
Dat is anders in onze buurlanden. Bij Nederlandse kleinverbruikers lag de consumptie ruim 23 procent lager dan verwacht, een besparing die ze sinds de herfst volhouden. Ook de jongste weken ligt het aardgasverbruik nog zo'n 20 procent lager dan wat je bij de gemeten temperaturen zou verwachten.
Eerder bleek dat het Nederlandse gasverbruik in 2022 het laagste peil in vijftig jaar heeft bereikt. Dat record schrijft het Nederlandse Centrale Bureau voor Statistiek toe aan de bewuste besparingsstrategie die gezinnen hanteerden en het feit dat ook grootverbruikers in enkele energie-intensieve sectoren zoals de chemie of de glastuinbouw op de rem gingen staan.
De Duitsers doen het met een besparing van bijna 40 procent tegenover het verwachte verbruik nog straffer. Duitse gezinnen en kleine bedrijven knipten in het najaar als geen ander in hun gasconsumptie en slaagden erin die inspanning in december en januari vol te houden.
Volle reserves
Niet alleen gezinnen, ook grote afnemers en elektriciteitscentrales grepen minder naar aardgas. Tegelijk bleef de aanvoer van lng, vloeibaar gemaakt aardgas, als vervanger van Russisch aardgas goed op peil. Daardoor moesten Europese lidstaten deze winter veel minder dan anders hun gasvoorraden aanspreken. Alles samen zijn die nog voor 66 procent gevuld, ver boven het niveau van de jongste jaren.
De vulgraad van de relatief kleine Belgische gasopslag in Loenhout ligt nu op een kleine 60 procent, iets onder het Europees gemiddelde. In Duitsland, de lidstaat die over de grootste opslagcapaciteit beschikt, is nog bijna driekwart van de reserves gevuld.