Advertentie

Belgische gasreserve fors geslonken door protesten in Frankrijk

©AFP

De Belgische gasvoorraad is de jongste dagen fors geslonken. Door vakbondsacties tegen de pensioenplannen van de regering-Macron moeten de Fransen noodgedwongen een beroep doen op de reserves in ons land.

De voorbije dagen is de Belgische gasvoorraad in Loenhout flink aangesproken en vooral afgenomen. Terwijl de ondergrondse opslag begin maart nog voor bijna de helft met aardgas gevuld was, gaat het met 32 procent nu om minder dan een derde van de capaciteit. Dat blijkt uit de recentste gegevens van Gas Infrastructure Europe, die De Tijd analyseerde.

In vergelijking met de rest van Europa oogt de Belgische gasvoorraad erg leeg. Gemiddeld zijn de Europese gasreserves nog voor ruim 56 procent gevuld, alleen in Frankrijk ligt de vulgraad (31 %) nog lager dan bij ons. Bovendien lag het onttrekkingstempo in de eerste twee weken van maart zowat een derde hoger dan het gemiddelde van de voorbije jaren.

Pensioenprotest

Alles heeft te maken met de aanhoudende protesten in Frankrijk. Al weken verzetten de vakbonden en honderdduizenden Fransen zich tegen de pensioenplannen van de regering van president Emmanuel Macron, die onder meer de wettelijke pensioenleeftijd verhoogt van 62 naar 64 jaar. Donderdagnamiddag maakte het Elysée bekend dat de omstreden pensioenhervorming via een grondwetsartikel wordt doorgedrukt, buiten de Assemblée Nationale, het Franse parlement, om. Het nieuws leidde tot nieuw massaal protest.

Ook de lng-terminals, waar het aangevoerde vloeibaar gas wordt hervergast en in het net wordt gepompt, liggen stil door aanhoudende stakingsacties. Zowel de drie terminals van Elengy's, een dochterbedrijf van Engie, als die van Fluxys in Duinkerke vlak bij de Belgische grens worden geblokkeerd. Volgens het persagentschap Reuters lieten al zeker zeven lng-schepen de Franse havens links liggen.

Waarschuwing

Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar aardgas zien de Franse energieleveranciers zich genoodzaakt de voorraden aan te spreken. Niet alleen in eigen land, maar ook in de buurlanden.

In Frankrijk lag het onttrekkingstempo in maart zo'n 14 procent boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. In Spanje, dat net als België goed is verbonden met Frankrijk, lag het tempo een kwart hoger dan normaal. Elders in Europa lag het tempo waarin gas uit de voorraden werd opgesoupeerd ver onder het langjarig gemiddelde.

De vraag is wat dat inspringen betekent voor de eigen voorziening en voor de mate waarin de gasreserves straks opnieuw moeten worden aangevuld. Op de korte termijn verwacht de markt geen bevoorradingsproblemen. De toonaangevende TTF-prijs voor aardgaslevering volgende maand blijft zakken.

Bovendien staan de gasvoorraden eind maart, begin april altijd op een laag niveau. Op dit moment zit de Belgische vulgraad zelfs nog boven het langjarige gemiddelde voor de tijd van het jaar.

Toch zit er ook een addertje onder het gras: verschillende energiespecialisten waarschuwden al voor te lege reserves met het oog op de winter van 2023-2024. De vrees is dat aanvullen door de hogere vraag uit China en de verder afnemende aanvoer uit Rusland wellicht nog moeilijker en duurder wordt dan vorig jaar.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud