Het weer voor vrijdag 13 september: fraaie nazomer

Een omvangrijk en krachtig hogedrukgebied met kern boven het zeegebied tussen Noorwegen en Schotland domineert de eerstvolgende dagen ons weerbeeld. Via een oostelijke stroming wordt er langs de zuidflank van dit Hoog droge maar eerder koele landlucht aangevoerd. Depressies en bijhorende regengebieden zijn dus verplicht een ommetje te maken en blijven daardoor de eerstvolgende dagen uit onze omgeving.

Vandaag wordt het een prachtige nazomerdag met veel zon en aangename maxima. Waarschijnlijk wordt het zelfs de mooiste van de hele reeks. Reeds van in de ochtend, weliswaar na het oplossen van enkele nevelslierten die zich voornamelijk boven de weilanden gevormd hebben, schijnt de zon volop en houdt dit vol tot wanneer ze alweer achter de horizon verdwijnt. Een dagtaak dus van bijna 13 uur in een vrijwel wolkenloze hemel. Enkel wat hoge wolkensluiers kunnen hier en daar de overigens straalblauwe hemel sieren. De aangevoerde luchtmassa is eerder koel maar door de opwarming van de zon kan het kwik toch behoorlijk opklimmen en bereikt gemiddeld 22 graden. Er waait daarbij een meestal matige wind uit noordoostelijke sector.

Vannacht verloopt rustig en droog onder een meestal onbewolkte hemel. Er is dus geen enkele natuurlijke bescherming voorzien, waardoor de aarde snel de overdag verkregen warmte verliest. Voor een avondlijke buitenactiviteit kan je dus best een warme trui voorzien. Tegen de ochtend duidt het kwik nog gemiddeld 9 tot 11 graden aan. Op de hoogste toppen van de Ardennen blijft er zelfs nog amper 6 graden over. Nevel of mist hoeven niet gevreesd te worden vanwege iets te veel wind uit het oosten, kracht 2 tot 3, in combinatie met (te) droge landlucht.

Zaterdag wordt het alweer een fraaie nazomerdag, al is het 's ochtends toch wel eerder aan de frisse kant. Eens de zon op kracht komt, wordt het aangenaam warm en bereiken we uiteindelijk maxima rond 20 graden. Na de middag komen er wel enkele wolkenvelden opzetten vanuit het noordoosten. Zondag komt er meer bewolking voor, maar er blijft steeds voldoende ruimte voor de zon om zich te laten gelden. Al bij al nog een behoorlijke dag met maxima rond een landelijk gemiddelde van 19 graden. Maandag krijgen we een vrijwel identiek weerbeeld voorgeschoteld. Bij een afwisseling van wolkenvelden en deugddoende zonnige perioden klimt het kwik tot een aangename 19 graden, wat perfect normaal is voor deze tijd van het jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud