Advertentie

Het weer voor zaterdag 6 december

Vanaf vandaag voltrekt er zich een belangrijke verandering in het weerbeeld. Tussen een hogedrukgebied met zwaartepunt boven Schotland en een depressionair gebied met verschillende centra ten oosten van ons land, wordt er stilaan drogere maar tevens zeer koude lucht over onze regio aangevoerd. Na de doortocht van een storing, krijgen we dus een volledig andere weersituatie. Het wordt zonniger maar ook kouder.

Vandaag is het aanvankelijk overal zwaar bewolkt tot betrokken en periodiek valt er lichte regen of motregen. Deze bewolking en neerslag hangen samen met een koufront dat tijdens de voormiddag langzaam van noord naar zuid door het land trekt. Rond de middag bevindt deze storing zich nog over het zuiden van het land. In het noorden en centrum wordt het dan stilaan droger en de eerste opklaringen bieden zich aan in de noordelijke provincies. In de loop van de namiddag wordt het ook in het zuiden stilaan droger terwijl de (steeds breder wordende) opklaringen almaar verder naar het zuiden doordringen. Tegen het einde van de dag komen er overal brede opklaringen voor. De maxima liggen daarbij rond 7 of 8 graden, maar deze waarden worden tijdens de voormiddag bereikt. Zodra de opklaringen zich aanbieden, stroomt er gevoelig koudere lucht over ons land uit en vertoont de temperatuurscurve een plotse scherpe daling. De wind draait naar het noordoosten en wakkert aan tot matig.

Vannacht blijft het droog en de combinatie van brede opklaringen en aanvoer van zeer koude lucht resulteert in lichte tot matige vorst. In Vlaanderen duidt het kwik tegen de ochtend -2 tot -4 graden aan. In de Kempen en de Ardennen zakt het thermometerkwik nog wat dieper met respectievelijk -6 en -8 als resultaat. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het noord-noordoosten.

Zondag wordt een droge dag met flinke zonnige perioden. Enkel wat hoge sluierwolken sieren de blauwe hemel. Na de middag komt er echter wat meer bewolking opzetten vanuit het noorden, evenwel zonder gevolg. De maxima liggen rond 2°C.

Maandag wordt een rustige en droge dag. De nabijheid van een hogedrukgebied zorgt ervoor dat wolken geen kans krijgen om zich te vormen. Het wordt dus een zonnige dag. Na een koude ochtend klimt het kwik tot in de buurt van 3 of 4 graden.

Ook dinsdag krijgen we eenzelfde weerbeeld. Na een koude ochtend met lichte tot matige vriestemperaturen, wordt het zonnig en zijn er slechts weinig wolken. Het kwik klimt daarbij langzaam naar een graad of 5.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud