Weerbericht: uitzonderlijk warm

Een hogedrukgebied ontfermt zich over ons weer. Toch is de luchtdruk niet hoog, maar dat belet de zon niet van de partij te zijn. De officiële hittegolf is sinds gisteren een feit en het kwik komt de volgende dagen steeds weer boven de 30-gradengrens uit. Voorlopig is er geen sprake van afkoeling.

De zon schittert circa 15 uur aan de hemel. Voor zij die verkoeling zoeken, luidt het advies te genieten van de eerste uren van de dag. Het kwik in de thermometer schommelt dan rond een graad of 20. Na de middag wordt het heet met ongelofelijke maxima die landelijk 33 graden halen. In Lotharingen is 36 graden mogelijk. Deze waarden komen dicht bij de recordwaarde van Ukkel, gemeten op 27 juni 1947. Toen werd het 38,8 graden Celsius. Het weerbeeld bestaat uit een staalblauwe hemel en een zon, die haar weg baant van oost naar west. Van wolken is nauwelijks sprake, behalve enkele vliegtuigstrepen en wat hogere Cirrusvelden. Na de middag voelen we aan de kust een verkoelende zeebries en dan is het strand de aangenaamste plek in België. In het binnenland staat weinig wind en hierdoor voelt het drukkend aan.

De temperatuur bedraagt om 20 uur 's avonds overal 25 tot 30 graden en rond middernacht is het 23 graden. De wind brengt geen verkoeling, want die is zwak uit variabele richtingen.

Vrijdag houdt de hittegolf aan. Het is volop zonnig met maximale temperaturen van 28 graden aan zee door een zeebries, tot 34 graden op veel plaatsen landinwaarts. Plaatselijk wordt het nog een graadje warmer bij een overwegend oostelijke wind, zwak tot hooguit matig.

Zaterdag verandert weinig. Mogelijk wordt het nog een graadje warmer met kans op 36 graden in de Kempen.

Zondag komt een zeer zwakke storing dichterbij. Het is eerst zonnig, maar later drijven hogere wolkenvelden vanuit het westen binnen met landinwaarts stapelwolken. Het blijft droog, al is er een kleine kans op een plaatselijke warmteonweersbui. Maximaal halen we 34 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud