Weerbericht voor 12 september: nazomer

Een krachtig hogedrukgebied over Noorwegen houdt storingen buiten onze regio's. Vanuit het noordoosten wordt droge landlucht aangevoerd, waarbij wolken sporadisch tevoorschijn komen en de zon domineert van de ochtend tot de avond. Dankzij de zonnewarmte worden aangename maxima bereikt, maar de lucht is van oorsprong koud, waardoor het tijdens de nacht flink afkoelt.

Het wordt een prachtige nazomerse dag met maxima rond 22 graden. In de vroege ochtend komt er nevel en plaatselijk mist voor, maar die verdwijnen vlug. Vanmiddag komen er nog stapelwolken opzetten. Later in de namiddag en vooral naar 's avonds verlaten ook deze het luchtruim. Het wordt overal helder. De zwakke noordoostenwind spant in de middag aan tot matig en zorgt voor afkoeling. Uit de wind is het aangenaam. Vannacht volgt er een schitterende sterrenhemel zonder wolken. In de koude, van oorsprong polaire lucht, zakt het kwik tot circa 12 graden. Boven de Kempense zandgronden worden minima verwacht van net onder 10 graden en in de Ardennen kan het kwik zakken tot 5 of 6 graden. De noordoostenwind luwt in de loop van de nacht tot zwak. In de ochtend vormt er zich hier en daar een weinig nevel.

Het hogedrukgebied domineert ons weerbeeld tot na het weekend. Een zwakke storing zorgt op het einde van de periode voor een toename van de bewolking, maar waarschijnlijk blijft het tot medio volgende week droog. De aangevoerde lucht wordt echter stelselmatig kouder.

Vrijdag wordt het de meest zonnige en waarschijnlijk de warmste dag van de periode. Er zijn nauwelijks wolken en de zon kan het aardoppervlakte vlug opwarmen. Het kwik klimt tot gemiddeld 22 graden, maar plaatselijk is 24 graden haalbaar. Het wordt een bijzonder aangename septemberdag.

Zaterdag houdt het nazomertje aan. Een stralende zon laat het kwik na de middag klimmen tot waarden tussen 19 en 23 graden. Er komen later op de dag van het noorden uit enkele wolken opzetten.

Zondag wisselen zonnige periodes en wolkenvelden elkaar af. De neerslagkansen blijven klein, maar het wordt iets koeler. De maxima zijn begrepen tussen 16 en 20 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud