Weerbericht voor 26 december: Herfstachtige trekjes

De winter lijkt plots ver weg. Het weer vertoont eerder herfstachtige trekjes. Grijs is de hoofdkleur en de sneeuw in de Ardennen krijgt het steeds moeilijker zich te handhaven. De komende dagen komt ook de wind opzetten. Op het weerfront is er dus niet veel positiefs te rapen. Alhoewel, de dagen beginnen al geleidelijk aan te lengen.

Vandaag is het grijs en troosteloos. In de vroege uurtjes is het wat nevelig in Vlaanderen. De mist krijgt weinig kans, want er staat vrij veel wind uit het zuiden tot zuidwesten. De Ardense toppen bevinden zich wel in de mist en dat heeft te maken met de sneeuw die er nog ligt. De zachte lucht koelt snel af boven de sneeuwlaag en daardoor condenseert de lucht dichtbij het aardoppervlak. Samen met de verdamping van smeltwater leidt dat daar tot dichte mist. De hele dag domineert de bewolking, maar later op de dag is er een waterkansje dat de zon doorbreekt in het zuiden en het oosten van het land. Elders blijft het grijs. Bovendien kan uit de bewolking een enkel spatje motregen vallen. Toch stelt dit nauwelijks iets voor. Het blijft dus overwegend droog. Het is zacht met maxima tussen 3 graden in de Ardennen en 7 tot 10 graden in Vlaanderen. De wind neemt in de loop van de dag toe. Tegen de avond komen rukwinden tot 60 km/u voor en waait de zuidenwind matig tot vrij krachtig.

Vannacht neemt de wind verder in kracht toe. Er zijn rukwinden mogelijk tot 80 km/u en er waait een vrij krachtige tot krachtige wind. Vanuit het westen begint het later op de avond te regenen. Het oosten komt pas na middernacht aan de beurt. Door de wind en de vele wolken koelt het niet fel af. In de Ardennen schommelen de minima rond 2 graden. In Vlaanderen is het minimaal 5 of 6 graden.

Zaterdag verlaat een regenzone snel ons land en drijven enkele opklaringen binnen. Helemaal droog blijft het niet. Een plaatselijke bui behoort tot de mogelijkheden. Bij maxima rond 8 graden staat veel wind, matig tot krachtig.

Zondag wordt een dag van superlatieven. Er staat veel wind en er valt eerst veel regen. Later wordt het droger in het westen, maar de oostelijke provincies blijven nog lange tijd te maken hebben met regen. Het is zacht.

Maandag is het eerst nog rustig met wat nevel of een mistbank. Maar de wind neemt opnieuw toe en na de middag volgt verse regen vanaf de kust. Hierbij klimt het kwik naar 3 graden in de Ardennen en naar 7 tot 9 graden elders.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud