Weerbericht voor dinsdag 10 februari: Veel wolken

Langs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over het noorden van Frankrijk schuiven storingen naar het oosten van Europa en beïnvloeden het weerbeeld in ons land.

De volgende dagen zal het hogedrukgebied een meer noordelijke positie innemen en verminderen de neerslagkansen. Wolkenvelden komen vaak voor en de kans op mist wordt groter.

Vandaag is het een koude ochtend met temperaturen rond of net onder het vriespunt. Plaatselijk kan een gladde plek voorkomen op de weg. In de Ardennen vriest het algemeen en komt een sneeuwtapijtje voor van een 10-tal cm.

Wolkenvelden overheersen, maar aanvankelijk is het overwegend droog. In het zuiden van het land zijn eerst enkele opklaringen mogelijk. Later op de dag wordt de bewolking steeds dreigender en in de loop van de namiddag kan er uiteindelijk ook wat lichte regen of motregen vallen.

Eerst is dat vooral in de noordelijke provincies, maar naar de avond toe nemen de regenkansen ook elders toe. In de Ardennen valt er dan wat lichte sneeuw.

De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. Hierbij waait een zwak, soms matig briesje uit het zuidwesten, kracht 2 tot 3.

Vannacht is het betrokken en valt enige tijd regen. In de Ardennen wordt het sneeuwtapijtje aangedikt met enkele cm. In het westen is het echter meestal droog en naar de ochtend toe nemen de neerslagkansen ook in het centrum af. Er vormt zich nevel en hier en daar is er kans op mist. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, kracht 2 tot 3. Het kwik daalt in de Ardennen tot -2 graden. In Vlaanderen zijn de minima begrepen tussen 2 en 5 graden.

Woensdag staat de barometer op hoge luchtdruk. Weliswaar domineren wolkenvelden en het is mistig. Bovendien kan er af en toe een drupje regen vallen, vooral in het oosten. De maxima liggen rond 8 graden en er is weinig wind.

Donderdag is er nauwelijks verandering in het weerbeeld. Wolken zijn talrijk aanwezig en het is niet uitgesloten dat hier en daar wat motregen valt. Plaatselijk kan het de hele dag mistig blijven. De maxima zijn begrepen tussen 5 en 9 graden.

Vrijdag wordt het weerbeeld wat vriendelijker. Na een mistige ochtend kan de zon af en toe door de bewolking breken en het blijft op de meeste plaatsen droog. Lokaal is hardnekkige mist mogelijk. De maxima liggen rond 8 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud