Weerbericht voor dinsdag 17 juni: een zomerse start

Tussen twee hogedrukgebieden sluipt een buienzone dichterbij. Toch blijft het vandaag vooral zomers, pas later steekt een (onweers)bui de Frans-Belgische grens over. De dagen daarna is het minder warm, maar de neerslagkansen blijven klein.

Een storing dringt door tot onze regionen. Gelukkig gaat dat niet snel, waardoor we een groot gedeelte van de dag nog kunnen spreken van schitterend zomers weer.

De dag start in de vroege uurtjes met nevel of een mistbank. Dit ochtendgrijs verdwijnt snel, waardoor de zon vanaf het begin een glansrol vertolkt. Er lijkt niets aan de hand en het kwik schiet snel de hoogte in. Rond de middag halen we plaatselijk de grens van 25 graden en op het maximum van zijn kunnen stagneert het kwik in de thermometer rond een waarde van 26 graden op veel plaatsen in het binnenland. Op de zandgronden van de Kempen wordt het zelfs 28 graden. Alleen in het westen van het land is het minder warm met 21 tot 25 graden. Dat heeft te maken met het binnensijpelen van meer wolken in de tweede helft van de ochtend vanaf de kust. In de loop van de namiddag ontstaan dan buien, mogelijk met onweer. Pas tegen de avond bereiken plaatselijke onweersbuien het oosten van het land. Er staat niet al te veel wind, behalve tijdens de buien.

Vannacht verplaatsen de (onweers)buien zich naar het oosten en wordt het droger vanuit het westen. Na middernacht is het, met uitzondering van de Ardennen, droog met opklaringen. Hierbij staat eerst nog een matig westelijk windje, dat afzwakt naar windkracht 2. Aan het eind van de nacht liggen de minima tussen een graad of 11 in de Ardennen en 13 tot 15 graden elders.

Woensdag wordt opnieuw een mooie dag, zij het minder warm is. Toch scoren we nog goed met middagtemperaturen van 20 graden in de Ardennen tot plaatselijk 25 graden in de Kempen. Er zijn zonnige perioden, die afgewisseld worden met stapelwolken.

Donderdag zijn er veel wolken, maar de zon laat zich doen. Het is wisselend bewolkt en het blijft droog. Bij een matig westelijk tot noordwestelijk windje klimt het kwik naar een landelijk gemiddelde van 22 graden.

Vrijdag komt een storing langs en die produceert regen of buien, vooral in het noorden en oosten van het land. De kustregio heeft de beste papieren en daar blijft het misschien droog. De maxima zijn begrepen tussen 20 en 22 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud