Weerbericht voor dinsdag 18 juni: onweersdreiging

Een storing, voorafgegaan door een onweerszone, maakt zich op om ons land in te trekken en zal vooral in de avond en volgende nacht de subtropische lucht verdrijven. Het kwik klimt nog tot tropische waarden, maar naarmate de dag vordert neemt de onweersdreiging toe.

Onweer hangt in de lucht. Het is drukkend warm. Na een zwoele nacht met minima nauwelijks onder 20 graden, komen de maxima in het oosten nog uit op een tropische 30 of 31 graden. In het westen is het kouder met slechts 21 graden.

Vanuit het zuidwesten komt er meer bewolking opzetten en vanmiddag kan er hier en daar reeds een warmte-onweder losbarsten. Eerst voornamelijk in het westen en langs de Frans-Belgische grens, maar naarmate de middag vordert is dat ook elders het geval. Er kunnen plaatselijk hevige onweders tot stand komen met overvloedige neerslag en zware windstoten. Zelfs hagel is niet uitgesloten. In het westen gaan de onweersbuien over in egale regen. Uit de buien waait de wind meestal zwak of matig uit het zuidwesten, kracht 2 tot 3. Aan zee waait er een zwak noordelijk briesje, kracht 2.

Vannacht volgen er eerst nog onweersbuien in het centrum en het oosten alvorens deze buien overgaan in regen. Vanaf de kust wordt het droger en komen er opklaringen opzetten. Tegen de ochtend is het overal droog met opklaringen. Na de regen stroomt koudere lucht over onze regio's waardoor het kwik gevoelig zakt.

De minima komen uit op waarden tussen 12 en 14 graden. De zwakke tot matige wind ruimt naar het westen, windkracht 2 tot 3.

De volgende dagen wordt het wisselvallig met hoge neerslagkansen en vooral vanaf donderdag gaat het kwik achteruit.

Woensdag keert de atmosfeer even tot rust. Op uitzondering van een enkele bui, blijft het droog en zijn er opklaringen. In de avond gaat het regenen vanuit het westen en is er kans op onweer. De maxima liggen tussen 19 en 26 graden.

Donderdag wordt het een sombere dag met regen en buien. De zon komt er nauwelijks aan te pas en er is kans op plaatselijk onweer. De maxima liggen rond een graad of 20. In het zuiden is het nog vrij warm.

Vrijdag kunnen er hier en daar buien tot stand komen. Plaatselijk blijft het droog en er is ook ruimte voor de zon. In de late namiddag volgt er regen vanaf de kust. De maxima liggen tussen 18 en 22 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud