Weerbericht voor dinsdag 2 maart: Eindelijk wat zachter

Op de Europese weerkaart deelt een hogedrukgebied de lakens uit. Het bevindt zich boven Bretagne met langs de noordoostelijke flank een aanvoer van minder koude, maritieme lucht over onze regio. Dat resulteert in hogere maxima waarbij de laatste sneeuwrestanten wegsmelten. Dat gebeurt ook in de Ardennen waar we dan enkele dagen met dooimist moeten rekening houden.

Vandaag is het in de ochtend nog nadrukkelijk bewolkt tengevolge van een warm front dat afgelopen nacht door ons land getrokken is. Vooral in het oosten van het land kan er de eerste uren nog winterse neerslag vallen met mogelijk gladde wegen (ijzel) tot gevolg. Later, wanneer het warme front wegtrekt naar de Alpen, wordt het in ons land overal droog en vooral na de middag krijgt de zon wat meer speelruimte. Vooral in het westen van het land kunnen flinke zonnige momenten voorkomen. Het kwik wordt daarbij naar boven geduwd en bereikt uiteindelijk een graad of 8 in Vlaanderen en 3 graden in de Ardennen. Door de dooi van de dikke sneeuwlaag ontstaan dan wel mistvelden. De NNW-wind waait meestal zwak tot matig.

Vannacht blijft het overal droog bij steeds breder wordende opklaringen. Enkel in de Ardennen komen veel lage wolkenvelden en mistbanken voor en kan her en der nog een verdwaald sneeuwvlokje neerdwarrelen. In de opklaringsgebieden daalt het kwik om tegen de ochtend overal net onder het vriespunt uit te komen. In de Ardennen wordt het met -5 of -6 graden nog kouder. De wind wordt zwak en draait naar het westen. Tegen de ochtend kunnen ook in Vlaanderen aanvriezende mistbanken gevormd worden.

Woensdag, na nevel en mist, blijft het droog bij een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Enkel in de Ardennen blijft het de hele dag nevelig of mistig. Het kwik schommelt landelijk tussen 3 en 8 graden bij een zwakke ZW-wind.

Donderdag schuift vanuit het westen een storing over het land en die zorgt enige tijd voor regen. Na de middag volgen vanuit het westen enkele buien bij gemiddeld 7 graden en een matige ZW wind.

Vrijdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Tijdens de zwaar bewolkte perioden kan een bui voorkomen. In de Ardennen valt nog steeds wat natte sneeuw. De maxima in Vlaanderen liggen rond 7 of 8 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud