Advertentie

Weerbericht voor dinsdag 20 januari: Vanuit het noorden zon

Een hogedrukgebied bevindt zich ten westen van de lage landen, terwijl een lagedrukgebied actief is boven de Baltische staten. Tijdelijk stijgt de luchtdruk, waardoor het eventjes wat beter wordt, maar later weten regenzones opnieuw ons land te vinden. Op thermisch vlak is het eerst koud (met komende nacht bijna overal negatieve temperaturen), maar naar het eind van de week wordt het beduidend zachter.

Vandaag begint de dag grijs met veel wolkenvelden en verspreid over het land nog een spat regen of motregen. Toch is er beterschap, want vanuit het noorden tot noordoosten sijpelt drogere lucht binnen. Hierdoor wordt het al snel droog in het noordoosten en de zon zal bijvoorbeeld in Limburg snel tevoorschijn komen. Hoe meer richting het zuiden, hoe langer het geduld op de proef wordt gesteld. De bewolking en de lichte regen of motregen bevinden zich rond het middaguur nog boven de meest zuidelijke provincies, maar na de middag is het overal droog. Bovendien zal iedereen uiteindelijk kunnen proeven van een schuchter winterzonnetje. De regio's langs de Frans-Belgische grens komen het laatst aan de beurt. Hierbij neemt de wind gestaag af en na de middag staat nog een zwak tot matig windje. In de vroege ochtend worden de maxima gehaald van 7 tot 10 graden, want daarna verliest het kwik in de thermometer terrein om rond de middag nog waarden te halen van 4 tot 8 graden.

Vannacht verdwijnen de meeste wolken en koelt het aardoppervlak flink af. Quasi overal duikt het kwik onder het vriespunt met als resultaat minima van -6 graden in de Ardennen, 0 tot -3 graden op de meeste plaatsen in Vlaanderen en +1 graad aan de kust. Later in de nacht drijven meer wolken

binnen in het westen van het land. De atmosfeer is volledig tot rust gekomen, waarbij hier en daar wat nevel of mist gevormd kan worden.

Woensdag is er een tweedeling in ons land. De westelijke provincies ondervinden hinder van veel wolken en mogelijk een spatje regen of motregen. Elders zijn er zonnige perioden en blijft het droog, al zal later de bewolking toenemen. Donderdag begint de dag nog droog, maar al snel trekt de hemel dicht en vanaf de kust volgt regen. Pas later in de namiddag valt de eerste neerslag in de Ardennen onder de vorm van sneeuw. Bij een matige wind klimt het kwik naar -1 tot 7 graden.

Vrijdag tenslotte bevindt België zich exact tussen twee storingen. Hierdoor valt het best mee, al kan in de Ardennen eerst nog een spat regen vallen. Elders is het droog met soms veel wolken, maar ook een streepje zon. Pas tegen de avond volgt regen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud