Weerbericht voor dinsdag 20 mei: veel wind

Tussen een hogedrukgebied ten noordwesten van Spanje en een lagedrukgebied over de noordelijke Noordzee, stroomt onstabiele, maritieme lucht naar de Lage Landen. Er is nog geen standvastig weer voor België in het vooruitzicht.

We zien een afkoeling in de hogere atmosfeer. De lage temperaturen van -25 graden en lager op 5 km hoogte zorgen ervoor dat lucht in de lagere regionen gemakkelijk stijgt en hierdoor komen buien tot ontwikkeling. Een wisselend weerbeeld is het resultaat met afwisselend buien en tussendoor brede opklaringen. Het gaat om plaatselijke fenomenen dus zijn er soms langdurigere droge perioden. Een enkel exemplaar gaat gepaard met onweer en tijdens de buien is het uitkijken voor veel regen op korte tijd. Eén van de hoofdrolspelers is de wind. In een strak westelijk windveld komen windstoten voor van 70 km/u, plaatselijk 80 km/u. Gemiddeld gezien staat een matige tot vrij krachtige wind.

In de Ardennen haalt het kwik maximaal 12 graden, in Vlaanderen is de kaap van 15 graden net binnen bereik.

Vannacht wisselen zwaar bewolkte perioden en opklaringen elkaar af. In eerste instantie zijn er nog veel buien, maar stilaan neemt het aandeel buien af. Toch overleven enkele exemplaren de nacht. Na eerst nog een strakke wind uit het westen, wordt het rustiger bij hoge minima. Op de Hoge Venen wordt het een graad of 5, maar in Vlaanderen daalt het kwik niet onder een gemiddelde van 9 graden.

Woensdag gaat het wisselvallige weer door. Er zijn her en der plaatselijke buien, die na de middag zich vooral concentreren over de oostelijke helft van het land. In de westelijke provincies wordt het droger bij maxima die veel te laag voor de tijd van het jaar zijn.

Donderdag hebben twee verzwakte regenzones het op ons land gemunt. Wolken domineren en af en toe valt lichte regen. Later op de dag priemt een zonnestraal door het wolkendek. Op thermisch vlak scoren we nog ondermaats.

Vrijdag hebben de noordelijke provincies de slechtste papieren met veel wolken en mogelijk ook regen. De zuidelijke provincies houden het droog en genieten van de zon. Iets zachtere lucht bereikt ons land en dat resulteert in hogere maxima.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud