Weerbericht voor dinsdag 30 december: Rustig maar koud

Tussen depressies met kernen nabij Italië en IJsland stijgt de luchtdruk over ons land. De neerslagkans is klein en de wind doet het rustig. Er wordt evenwel koude lucht aangevoerd, waarbij het 's nachts tot algemene vorst komt.

Naar het einde van de week toe zorgen storingen voor winterse neerslag en in de Ardennen valt er sneeuw. Nieuwjaarsnacht blijkt koud te zullen verlopen met algemene vorst en kans op wat winterse neerslag. Ook nieuwjaarsdag ziet er koud uit met nog altijd kans op wat winterse neerslag.

Vandaag is het een koude ochtend met temperaturen rond of net onder het vriespunt. Het wordt dan ook tijdelijk uitkijken voor plaatselijke gladde plekken.

Het is niet uitgesloten dat er langs de Frans-Belgische-grens wat lichte sneeuw kan vallen. Elders blijft het meestal droog, al is een enkele plaatselijke winterse bui in het noordwesten niet geheel uitgesloten. Wolkenvelden domineren het weerbeeld en met maxima slechts rond een graad of 3 is het behoorlijk koud. In de Ardennen kan het permanent blijven vriezen. Er waait een zwakke tot matige en vooral koud aanvoelende noord-oostenwind, kracht 2 tot 3.

Vannacht blijft het rustige weer aanhouden. Aan zee kan mogelijk een enkele lokale winterse bui voorkomen, al blijft het ook daar overwegend droog. Elders komen er bredere opklaringen opzetten en het wordt erg koud. Het gaat algemeen licht tot matig vriezen. De minima komen hierbij uit op waarden tussen -3 en -6 graden.

Er is kans op wat nevel of hier en daar een aanvriezende mistbank. Het wordt opnieuw uitkijken voor plaatselijke gladheid. De wind waait zwak uit noordelijke richtingen, kracht 2.

Woensdag, na het opruimen van nevel en enkele plaatselijke aanvriezende

mistbanken, is er ruimte voor de zon. Het blijft evenwel erg koud met maxima amper boven het vriespunt. In de Ardennen wordt het opnieuw een ijsdag.

Donderdag wordt het in de ochtend uitkijken voor gladheid. In Midden- en Hoog-België kan er tijdelijk sneeuw vallen, in het westen valt er wat regen en sneeuw gemengd. De maxima liggen rond 2 graden.

Vrijdag verlaat een storing in de loop van de ochtend het land. De ochtend kan glad verlopen, maar nadien word het droog en stroomt wat zachtere lucht over onze streken. Het kwik klimt tot waarden tussen 3 en 6 graden in Vlaanderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud