Weerbericht voor dinsdag 30 juli: drukkend warm

Het hogedrukgebied van de Azoren moet stilaan wijken voor een lagedrukgebied, dat zich positioneert nabij of boven onze streken. Hierdoor komt een einde aan het prachtige, zomerse weer.

Vandaag komt er geleidelijk aan enige verandering in het weerbeeld. De warme lucht - die ons al enkele dagen gezelschap houdt en overvolle stranden, lange files naar/van de kust en gezellige barbecue-avonden met zich meebrengt - krijgt concurrentie van koelere maritieme lucht vanuit het westen. Op het grensvlak ontstaan onweersbuien, die geleidelijk aan ons land zullen veroveren. De diverse weermodellen twijfelen over de timing van het onweer, maar een overgang naar wisselvalliger en koeler weer is onvermijdelijk. De dag begint, na een zweterige nacht vanwege de hoge minima, schitterend met veel zon. Naarmate de zon hoger klimt zal de atmosfeer snel opwarmen en ontstaan stapelwolken. De lucht is vochtig en dus zal het samen met de hoge maxima drukkend aanvoelen. Het is gemiddeld een graad of 29, maar plaatselijk in het oosten zal de tropische grens van 30 graden nog gehaald worden. Aan zee is het duidelijk koeler met 25 graden. Naar de avond toe beginnen de stapelwolken dreigender te worden en volgen dan enkele onweersbuien in het westen van het land. Het oosten houdt het, op een enkele warmteonweder, droog.

Vannacht proberen de onweersbuien verder landinwaarts te dringen, maar het oosten blijft nog lange tijd buiten schot. Nogmaals zal het voor de meesten onder ons moeilijk slapen zijn, want het kwik in de thermometer daalt slechts langzaam naar uiteindelijke minima van 15 graden op de hoogste toppen van de Ardennen en 17 à 18 graden in Vlaanderen. Dat alles bij een zwakke oostelijke wind, maar tijdens onweersbuien is er kans op rukwinden.

Woensdag vallen enkele buien, voornamelijk in het oosten vergezeld gaand van onweer. Daar kan het nog 25 graden worden, elders moeten we tevreden zijn met maxima rond 23 graden. Tussen de buien is er ook plaats voor wat zon bij een meestal matige westenwind.

Donderdag is de hogere atmosfeer koud en dat vertaalt zich in enkele buien. Het is moeilijk te voorspellen waar de buien exact zullen vallen, maar zeker is dat het een wisselend weerbeeld zal opleveren met nu eens een bui en dan weer (lange) droge perioden.

Vrijdag verandert weinig. In het meteorologisch jargon wordt gesproken van een cyclonale kromming en dat wijst op een vrij onstabiel weertype met enkele buien. Het kwik stijgt naar een graad of 22 bij een zwak zuidoostelijk windje.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud