Weerbericht voor dinsdag 30 november: Rustig herfstweer

De luchtdrukverdeling boven het Europese continent vertoont nog steeds een heel grillig patroon, maar het is duidelijk dat de nadruk toch wel op depressionaire activiteit ligt. De conclusie is dan ook dat het weer de volgende dagen wisselvallig zal zijn met elke dag een redelijk grote neerslagkans, al lijken grote neerslaghoeveelheden ook nog niet te verwachten.

Vandaag is het aanvankelijk nevelig en lokaal zelfs mistig. Nevel en mist gaan in de loop van de voormiddag over in lage wolkenvelden en het duurt waarschijnlijk tot tegen de middag voor de eerste scheuren in het wolkendek te zien zijn. Het is wel meestal droog. Na de middag krijgen we dan tussen de wolkenvelden de zon geregeld te zien en wordt het weerbeeld heel wat vriendelijker. Via een zwakke tot matige oost-noordoostenwind wordt er wel wat minder zachte lucht aangevoerd. De maxima blijven met gemiddeld 6 graden net iets te laag voor de tijd van het jaar.

Vanavond en vannacht blijft het grotendeels droog en vooral tijdens het eerste deel van de nacht zijn er brede opklaringen. Het is in deze periode dat de minima op de thermometers verschijnen. In Vlaanderen schommelt het kwik dan rond het vriespunt, in de regio ten zuiden van Samber en Maas vriest het licht. Later komt er vervolgens meer bewolking opzetten en uiteindelijk kan er in het zuiden en oosten van het land wat winterse neerslag vallen. Op de Hoge Venen is dat zelfs gewone sneeuw terwijl het elders meer regen en sneeuw gemengd zal zijn.

Woensdag wordt een erg koude en wisselvallige dag. Het kwik klimt nergens hoger dan een graad of 5 en er valt geregeld wat lichte neerslag. De meeste neerslag valt in de oostelijke landshelft. Er waait een zwakke wind uit NNW.

Donderdag trekken we profijt uit een zwakke mobiele wig tussen twee depressies. Het blijft dan een groot deel van de dag droog met opklaringen. Pas tegen de avond worden de neerslagkansen groter. Het kwik klimt naar een graad of 6.

Vrijdag komt er veel bewolking voor en af en toe valt er wat lichte regen of een bui. Opklaringen zijn er niet of nauwelijks. De maxima liggen daarbij rond een graad of 7 en er waait een meestal zwakke wind uit het oost-noordoosten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud