Weerbericht voor dinsdag 5 november: na de middag zon

Op de Europese weerkaart liggen depressies en hogedrukgebieden mooi gescheiden van elkaar. Ons land ligt juist op de scheiding van deze grote systemen. In het jargon zegt men dat we ons in een zadelgebied bevinden. In een dergelijk zadelgebied is het rustig weer met weinig wind en nauwelijks neerslag.

In Laag- en Midden-België is het eerst nevelig en in de Ardennen op sommige plaatsen mistig. Deze nevel en mist lossen langzaam op en maken plaats voor een bewolkte lucht. Op uitzondering van lokale regen blijft het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de voormiddag stijgt de luchtdruk, onder impuls van een in onze richting opschuivend hogedrukgebied. Hierdoor brokkelt de bewolking af en verschijnen er opklaringen. Eerst nog aarzelend, maar naarmate de namiddag vordert, worden de opklaringen breder. Tegen het einde van de dag kan het op sommige plaatsen flink zonnig zijn. Het kwik klimt naar een landelijk gemiddelde van 11 graden bij een zeer zwakke wind die landinwaarts geen richting weet te kiezen.

Vannacht blijft het droog bij steeds breder wordende opklaringen. Dit heeft zijn gevolgen voor de minima. In deze opklaringsgebieden koelt het vooral in de Ardennen flink af. Op de Hoge Venen daalt het kwik tot net onder het vriespunt. Elders in de Ardennen flirt het kwik met het vriespunt terwijl de minima in Vlaanderen tussen 3 en 7 graden schommelen. Alleen aan zee blijft het nog een fractie zachter. De wind waait zwak en draait na middernacht naar het zuiden. Nevel en mist worden opnieuw gevormd.

Woensdag is het eerst droog met misschien zon in het oosten van het land. De bewolking neemt toe vanuit het westen, later gevolgd door regen. De maxima halen gemiddeld 11 graden bij een tot matig aanwakkerende zuidwestenwind.

Donderdag vallen er eerst nog buien, voornamelijk in het noorden en noordoosten van het land. Deze buien sterven in de loop van de dag uit zodat het droog wordt bij een wisselende bewolking. Met maxima rond 9 graden en een naar het noordwesten draaiende wind, wordt het frisser.

Vrijdag wordt het een relatief rustige dag met veel bewolking maar weinig neerslag. Met een westelijke stroming wordt opnieuw zachtere lucht aangevoerd waarbij het kwik boven 10 graden uitklimt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud