Weerbericht voor dinsdag 6 april: April toont zijn grillen

De lente is ver te zoeken. Tot en met het weekend is het huilen met de pet op. April is bekend om zijn grillen en dat zullen we geweten hebben. Tussen een Atlantisch hogedrukgebied en lage druk over het Europese continent bestaat het weerbeeld uit soms stevige buien en te lage temperaturen.

Vandaag staat veel op het weermenu. De atmosfeer is onstabiel en bovendien ook vrij koud, waardoor we een zeer wisselend weerbeeld krijgen. In de loop van de dag ontstaan geregeld buien, die in de meeste gevallen gewoon regenbuien zijn. Toch zullen enkele exemplaren stevig uit de hoek komen met als resultaat een losse donderslag en met wat (on)geluk ook hagel. In de Ardennen is de lucht danig koud dat naast al die ingrediënten ook nog wat (smeltende) sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Zij die van nature positief ingesteld zijn, kunnen zich concentreren op de opklaringen die soms voorbijdrijven. Nog niet alles is vermeld, want er staat ook veel wind. De westen- tot noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig met rukwinden van 50, plaatselijk zelfs tot 60 km/u. De thermometer wijst lage temperaturen aan, begrepen tussen een graad of 5 op de hoogste toppen van de Ardennen en hooguit 10 graden in Vlaanderen. Samen met de wind, zal de gevoelstemperatuur beduidend lager liggen. Vannacht gaan de buien gewoon door, al zal het aantal een fractie verminderen. Tussendoor zijn er opklaringen en in de Ardennen zullen de buien, naarmate het kwik richting het vriespunt daalt, een winters karakter krijgen. In Vlaanderen vallen enkele plaatselijke regenbuien bij minima van 3 of 4 graden.

Woensdag is de lucht op grotere hoogte zeer koud geworden. April toont dan ook zijn grillen met buien van regen, hagel en in de Ardennen mogelijk ook smeltende sneeuw. Dit alles wordt opgeluisterd met onweer.

Donderdag verandert weinig. De Aprilse grillen kennen een vervolg. De nachten zijn nog wat kouder geworden met kans op grondvorst. In de Ardennen vriest het zelfs licht. Er vallen enkele buien, afgewisseld door opklaringen.

Vrijdag vallen nog steeds enkele buien, die een lading van regen, hagel en in de Ardennen sneeuw met zich meebrengen. Het westen zou wel eens kunnen genieten van het schaduweffect van Engeland, met een droger weer als gevolg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud