Weerbericht voor dinsdag 6 augustus: soms zware buien

Een omvangrijke koude put in de hogere etages van de atmosfeer bepaalt het weerbeeld. Actieve storingen draaien rond deze put en zorgen vooral in het westen voor neerslag. Elders komen er zware onweersbuien tot stand.

Het wordt een wisselvallige dag. Een storing zorgt voor veel bewolking in het westen met soms matige regen. Een onweer is niet uitgesloten. In het oosten begint de ochtend met opklaringen en overwegend droog weer. In de loop van de ochtend komen er dreigende stapelwolken opzetten en ontstaan er verspreid buien. Vooral na de middag kunnen deze buien gepaard gaan met plaatselijk onweer, hagel en windstoten. Er zijn stevige plensbuien mogelijk die de wegen waterglad maken. Tussen de buien is er af en toe ruimte voor de zon.

De maxima zijn begrepen tussen 16 graden in de Ardennen en 20 graden in de Kempen. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het niet koud aan, maar drukkend warm. Aan zee komt er een matige, later vrij krachtige noordenwind opzetten, windkracht 4 nadien 5, die voor afkoeling zorgt. Elders waait de wind zwak of matig uit het zuidwesten.

Vannacht zijn er eerst nog buien of valt er regen. De kans op onweer blijft bestaan. Pas na middernacht nemen de buien af en tegen de ochtend is het op de meeste plaatsen droog. Er moet rekening gehouden worden met nevel en vorming van lokale mistbanken. De minima zijn begrepen tussen 10 en 16 graden. De wind luwt tot zwak en wordt veranderlijk.

De volgende dagen is de evolutie nog onzeker. Terwijl het Engelse model droger en warmer weer voorziet, berekent het Duitse model aanhoudend wisselvallig en nat weer.

Woensdag geven de beide modellen een zelfde oplossing. Het blijft droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Alleen in de Ardennen is een bui niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 19 en 23 graden.

Donderdag zijn er opklaringen, maar komen er later op de dag onweersbuien tot ontwikkeling in het westen. De maxima liggen rond 24 graden.

Vrijdag zou het volgens het Engelse model droog en licht bewolkt worden. Het wordt dan zomers warm met maxima tussen 23 en 27 graden, maar de verwachting is vooralsnog onzeker.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud