Advertentie
Advertentie

Weerbericht voor dit weekend: droger op zondag

Een complex lagedrukgebied is zich aan het vormen boven de Middellandse Zee. Hierdoor raken de diverse weermodellen zodanig in de war, dat elkeen een andere oplossing laat berekenen. Vanaf zondag lijkt het wel zo dat de westelijke provincies de beste papieren hebben, het oosten moet daarentegen rekening houden met van tijd tot tijd buien.

Vandaag is het weer in een onstabiele stemming. De lucht is relatief koud in de hogere regionen van de atmosfeer en bovendien brengt een frontale zone een extra stimulans voor verticale stijgingen met zich mee. Wat betekent dat nu voor het weerbeeld? De dag begint met veel wolken en bovendien valt er her en der regen of een bui. Een losse donderslag is niet uitgesloten. Als het kwik begint te stijgen, zal de onstabiliteit verder toenemen en kunnen de buien met momenten hevig zijn. Hierbij zal de kans op onweer ook groter worden. Het enige pluspunt is dat het wolkendek zal beginnen breken en dat de zon ons van tijd tot tijd kan toeschijnen. Later in de namiddag zal het meestal droog worden in het westen van het land, terwijl de Ardennen nog lange tijd te maken hebben met (onweers)buien. De temperatuur moet enkele graden inleveren met maximale waarden van 18 graden in de Ardennen tot circa 20 graden in Vlaanderen.

Vannacht begeven de buien zich naar het oosten en zullen uiteindelijk uitsterven. Het is dan droog met wolkenvelden en vooral in het westen ook brede opklaringen. De Ardennen blijven grotendeels onder een dik wolkenpak zitten. Aan het eind van de nacht ontstaat verspreid nevel en enkele mistbanken. Het kwik in de thermometer daalt naar een 11 graden in het oosten tot 15 graden in Vlaanderen.

Zondag zijn de beste papieren voor de kust met zonnige perioden en een droog weerbeeld. Meer naar het oosten is er steeds kans op een bui, alhoewel het in de namiddag overal grotendeels droog moet worden. De maxima liggen tussen 18 en 23 graden.

Maandag blijft het op de meeste plaatsen droog met nu en dan zon. Het uiterste oosten is het gevoeligst voor een bui, maar ook daar overwegen de droge perioden. Bij een matige noordelijke tot noordoostelijke wind klimt het kwik naar een landelijk gemiddelde van circa 21 graden.

Dinsdag neemt de kans op enkele buien opnieuw toe vanuit het zuidoosten. Vooral de Ardennen krijgen dan veel wolken met nu en dan een bui. De westelijke provincies houden het nog meestal droog bij maximale middagtemperaturen van om en bij 23 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud