Weerbericht voor dit weekend: Koud, minder buien

Tussen een uitgestrekt hogedrukgebied ten westen van ons land en een zone met verschillende depressiekernen boven het Europese continent wordt er via een strakke noordwestelijke stroming koude en onstabiele lucht over onze streken aangevoerd. De enkele buien die daar nog in verzeild geraken, treffen vooral het noordoosten van het land.

Vandaag is het in de ochtend koud met in Vlaanderen minima rond het vriespunt, in de Ardennen vriest het licht. Het is daarbij meestal droog met soms zelfs zeer brede opklaringen. Enkel in het noorden en het oosten van het land kunnen nog enkele sneeuwbuien voorbijtrekken. Na de middag gaat ook in die regio het aantal buien verminderen, maar helemaal droog (zoals elders in Vlaanderen) wordt het niet. Een sneeuwbui blijft mogelijk tot de avond. De maxima schommelen landelijk tussen 0 en 8 graden bij een meestal zwakke tot matige wind uit het west-noordwesten. Aan zee kiest de wind meer voor het noordwesten en is matig tot vrij krachtig.

Vannacht verandert het weerbeeld niet zo heel veel. In grote delen van het land blijft het droog bij een afwisseling van wolkenvelden en (soms erg brede) opklaringen. In het noordoosten van het land en in de Ardennen blijft in het eerste deel van de nacht een sneeuwbui mogelijk. Na middernacht is het evenwel ook daar overwegend droog. Het wordt een koude nacht met minima tussen -4 graden in de Ardennen en 1 graad aan zee. Het wordt nevelig en lokaal kan er een (aanvriezende) mistbank ontstaan.

Ook zondag blijft het nog relatief koud. Vanaf maandag wordt het weer zachter, maar in het tweede deel van de week wordt de zachte lucht opnieuw verdreven door kouder weer.

Zondag is het eerst nevelig en lokaal mistig. Nadien is het droog en wisselend bewolkt maar in de namiddag neemt de bewolking toe vanuit het westen. Tegen de avond kan er aan zee wat regen vallen. De maxima liggen rond 7 graden.

Maandag wordt het met gemiddeld 10 tot 12 graden gevoelig zachter. Er zijn veel wolkenvelden en in de voormiddag zijn er perioden met regen, na de middag gevolgd door enkele buien. De WNW-wind steekt opnieuw een tandje bij.

Dinsdag is het wisselend bewolkt en vooral in het oosten van het land vallen er mogelijk nog enkele buien. Elders blijft het overwegend droog met tussendoor ook voldoende ruimte voor de zon. Het kwik bereikt maximaal 10 of 11 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud