Weerbericht voor dit weekend: Na de middag droger

Op de Europese weerkaart proberen twee hogedrukgebieden mekaar op te zoeken. Maar daar lijken ze vooralsnog niet in te slagen. Een omvangrijke depressie met kern ten oosten van IJsland gooit roet in het eten en behoudt invloed op het Europese weer. Storingen verbonden met die depressie trekken over het westen van het continent.

Vandaag is het betrokken, de eerste uren van de dag valt er periodiek lichte regen in het westen van het land. Ook in het centrum regent het, maar daar kan de eerste regen mogelijk aanvriezend zijn en voor gladheid zorgen. In de loop van de voormiddag trekt de regen oostwaarts en zorgt ook in de provincies Limburg en Luik eventjes voor gladheid. In de Ardennen valt er aanvankelijk zelfs wat sneeuw. Die potentieel gevaarlijke toestand houdt evenwel maar eventjes aan. Met de regen komt zachtere lucht mee, waardoor de gladheid in Midden-België snel verdwijnt. Ook in de Ardennen gaat de sneeuw later over in een mengeling van regen en sneeuw. In het westen, en later ook in het centrum, wordt het na de middag droger en komen er opklaringen. De maxima liggen rond 5 graden en de wind waait zwak tot matig, eerst uit het zuiden, later draaiend naar noordwest.

Vannacht valt er enkel nog winterse neerslag in de zwaarbewolkte Ardennen. Elders blijft het, op een enkele (winterse) bui na, meestal droog bij een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De minima in Vlaanderen blijven positief en liggen net boven het vriespunt. In de Ardennen daalt het kwik tot -2 graden. De wind draait naar het westen en wordt meestal zwak.

Zondag blijft het overwegend droog, al behoort een enkele bui steeds tot de mogelijkheden. Wolkenvelden wisselen af met spaarzame opklaringen en het wordt maximaal 6 graden. In de Ardennen klimt het kwik nog tot het vriespunt.

Maandag is het eerst droog met opklaringen, maar al in de voormiddag komt er meer bewolking opzetten en kan er in Vlaanderen winterse neerslag vallen. In de Ardennen valt er periodiek wat sneeuw. De maxima liggen in Vlaanderen net boven nul.

Dinsdag komen we terecht in een noordelijke aanvoer van koude lucht. Buien worden meegevoerd en er is kans op sneeuwbuien in het hele land. Een sneeuwtapijt van betekenis lijkt evenwel enkel voor de Ardennen weggelegd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud