Weerbericht voor dit weekend: Schrale wind

Hogedrukgebieden ten noordwesten van Schotland en over Oost-Eruopa domineren het weerbeeld en blokkeren storingen die over Frankrijk en de Alpen stationair blijven trappelen. In een noordoostelijke luchtstroming wordt hierbij droge en vooral koude landlucht aangevoerd.

Na het weekend komt er geleidelijk aan een noordelijke hoogtestroming op gang en kunnen storingen vanaf de Noordzee tot over ons land schuiven, waarbij de kans op (winterse) neerslag toeneemt.

Vandaag is het opnieuw een erg koude ochtend met op vele plaatsen vriestemperaturen. In de Ardennen kan het zelfs matig vriezen. De zon neemt post aan de staalblauwe hemel en domineert het weerbeeld tot de avond invalt. Daarbij komen er slechts enkele hogere wolkenslierten of een plaatselijke stapelwolk opzetten. Kortom het wordt opnieuw een prachtige zonovergoten dag. Evenwel de aanvankelijk zwakke noordoostenwind, meestal windkracht 2, spant stilaan aan tot matig, windkracht 3 tot 4, en laat het erg schraal aanvoelen. De maxima liggen tussen 5 graden in de Ardennen en 7 graden in Vlaanderen. Een plaatselijke 8 graden is mogelijk. Naar het gevoel is het echter een 3 tal graden kouder.

Vannacht is het licht bewolkt of helder en gaat het opnieuw flink afkoelen. Later vannacht komt er wat meer bewolking vanuit het zuiden opzetten en wordt de afkoeling wat getemperd, al kan het kwik op de meeste plaatsen nog tot rond of net onder het vriespunt dalen. De minima zijn begrepen tussen 2 graden aan zee en -3 graden in de Ardennen. De noordoostenwind luwt tot zwak, kracht 2.

Zondag komt vanuit het zuiden meer bewolking opzetten. Op een enkele winterse bui in het zuiden na, blijft het nagenoeg droog. De meeste zon is voorbehouden voor de noordelijke provincies. Maxima rond 6 graden en een schrale wind.

Maandag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Bij momenten wordt het zwaar bewolkt en kunnen er enkele plaatselijke buien ontstaan. Gezien de lage temperaturen, maxima rond 4 graden, hebben deze buien een winters karakter.

Dinsdag trekt een storing vanuit het noorden het land binnen met enige tijd winterse neerslag. In Vlaanderen wordt er geen sneeuwtapijt verwacht, maar in de Ardennen valt misschien voldoende sneeuw om aan wintersport te doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud