Weerbericht voor dit weekend: zomers weer

Een hogedrukgebied heeft post gevat nabij onze streken en brengt een aanvoer van warme, subtropische lucht naar de lage landen op gang. In deze situatie komt de komende dagen weinig verandering, maar naar het midden van volgende week wordt de atmosfeer onstabieler en neemt dan ook de kans op (onweers)buien stilaan toe.

Vandaag begint een zomers intermezzo, waarbij de zon op vele plaatsen een hoofdrol speelt. Toch is het niet zo dat een sterk hogedrukgebied gemakkelijk komaf maakt met frontale zones. Neen, we blijven wat aan de rand van een hoog zitten en als de barometer zou geraadpleegd worden, dan is te zien dat de luchtdruk niet overdreven hoog is. Kortom, in de diverse weermodellen is een lichte onzekerheid wat betreft de hoeveelheid zonneschijn. Toch zijn dit slechts kanttekeningen, want al bij al zal het weer zomers van karakter zijn. De temperaturen liegen er niet om met maximale waarden van 24 graden aan zee tot een gemiddelde van 27 graden in het binnenland. De zon is geregeld van de partij en slechts bij momenten zijn er (stapel)wolken, voornamelijk in de kustregio. Het zal warm aanvoelen, niet alleen door de hoge maxima maar ook door de zwakte van de wind. Aan zee echter zal in de loop van de namiddag een zeebries opsteken, waardoor het kwik naar circa 20 graden zakt.

Vannacht is er goed nieuws voor de astronomen onder ons. De hemel klaart uit en slechts heel af en toe wordt de sterrenhemel enigszins verduisterd door een hardnekkige wolk. Het koelt langzaamaan af met uiteindelijk aan het eind van de nacht minima rond een graad 16. In de Ardennen ontstaat wat nevel of een enkele mistbank.

Zondag houdt de zomer aan. In het noorden kan de zon tijdelijk wat moeite hebben, maar uiteindelijk is overal de zon volop van de partij. Onder impuls van een zwak (zuid)oostelijk briesje klimt het kwik in de thermometer snel naar zomerse waarden van 24 tot 29 graden.

Maandag wordt het opnieuw warm, waarbij de tropische grens van 30 graden op de zandgronden van de Kempen en in Lotharingen kan gehaald worden. Elders is het 25 tot 29 graden. De zon schijnt volop, in de namiddag heel sporadisch afgewisseld door een stapelwolkje.

Dinsdag begint de dag zonnig, maar in de loop van de dag drijven meer en meer hoge wolkenvelden binnen. Het wordt zwoel met maxima rond 28, plaatselijk 30 graden. Pas tegen de avond neemt de kans op enkele (onweers)buien toe vanuit het zuidwesten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud