Weerbericht voor donderdag 1 augustus: veranderlijk

Lage luchtdruk is het kenmerk voor het weer voor de volgende dagen. In de verste verte is geen hogedrukopbouw te bespeuren, waardoor de hoogzomer voorlopig niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Vandaag wordt ons weer bepaald door een koude luchtbel in de hogere atmosfeer. Aan de grond leidt dat tot een complex lagedrukgebied, waaromheen regenzones en buien draaien. Hierbij is het moeilijk om de exacte positie te voorspellen waar het zal regenen of waar buien ontstaan. Dat is duidelijk als de diverse weermodellen worden geanalyseerd, want zelfs op korte termijn zijn de verschillen groot (gaande van droog weer tot een uiterst wisselvallig weerbeeld). De dag begint nevelig met her en der een mistbank. De wolkenvelden zijn dominant, maar in de loop van de dag kunnen we af en toe ook enkele zonnestralen door het wolkendek zien priemen. Er zijn droge perioden, maar aangezien de atmosfeer in een onstabiele "bui" is, kunnen we al raden dat er ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Tropische temperaturen zijn te hoog gegrepen, maar met een graad of 22 is de lucht veel gezonder en aangenamer. Echt koud wordt het dus niet, dit zijn namelijk de normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Bovendien staat er niet veel wind, waardoor het voor het gevoel gewoon weg niet koud kan aanvoelen.

Vannacht valt eerst nog een plaatselijke bui, maar uiteindelijk wordt het overal droog met breder wordende opklaringen. De sterrenhemel is dan ook met momenten te aanschouwen en er kan zich wat nevel of een enkele mistbank vormen. De laatste restantjes van warmte in het huis kunnen met minima van circa 11 graden verjaagd worden.

Vrijdag verandert aan de situatie weinig. De barometer staat op veranderlijk en dat is de juiste beschrijving van het weer. Droge perioden wisselen namelijk af met enkele buien, die zelfs lokaal met een losse donderslag gepaard gaan. Op thermisch vlak valt niet te klagen met maxima rond 24 graden.

Zaterdag is het een graadje koeler met middagtemperaturen rond 23 graden. Bij nauwelijks wind begint de dag droog, maar in de loop van de ochtend ontwikkelen de stapelwolken zich tot enkele plaatselijke buien. De zon is tussen de buien van de partij.

Zondag komt een neerslagzone vanuit het noorden naar onze streken. Hierdoor raakt het betrokken en valt er enige tijd regen. Bij momenten kan het stevig regenen en het is ook niet te verwonderen dat het kwik met de vele wolken en regen enkele graden verliest.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud