Weerbericht voor donderdag 11 december: Kans op gladheid!

Het is tijdelijk gedaan met de zeer koude nachten en de dominantie van de zon. Vanaf het weekend wordt het winderig en zeer wisselvallig. De tweede helft van de werkweek is echter rustiger, maar een stuk grijzer. Bovendien is er eerst plaatselijk kans op wat aanvriezende neerslag.

Vandaag begint zachtere oceaanlucht binnen te sijpelen en gaan we over naar een geheel ander weertype. Zo'n overgang in de winter gaat dikwijls gepaard met een verhoogde kans op winterse toestanden en nu is dat niet anders.

Aangezien er zachtere lucht in de hogere atmosfeer aanwezig is, moeten skiliefhebbers teleurgesteld worden. Van sneeuw is geen sprake, maar wel is het zo dat tijdelijk enkele regendruppels in de ochtend kunnen bevriezen op de bevroren ondergrond. Dat geldt ook voor de nevel en mist die zich her en der heeft gevormd. Alert zijn voor plaatselijke gladheid is dan ook de boodschap. Naarmate de dag vordert worden vooral in Vlaanderen de temperaturen positief, aleer een actieve regenzone over het land zal trekken. De kans op gladheid verdwijnt dan ook en nog voor de middag begint het al te regenen in het westen van het land. Na de middag is geheel het land aan de beurt en als de regen de hogere Ardennen bereikt, is daar de kans op aanvriezende regen groot. Er staat hierbij een matige zuidelijke wind bij maxima van 1 graad in de Ardennen tot 4 graden in Vlaanderen.

Vannacht begeeft de regenzone zich snel naar het oosten en wordt het in de eerste uren van de avond droog aan de kust. Nog voor middernacht is het in geheel Vlaanderen droog. Er drijven dan opklaringen binnen en er vormt zich nevel en op uitgebreide schaal mist. De wind draait hierbij naar het noorden en wordt uiteindelijk zwak. De minima zijn begrepen tussen -2 graden in de Ardennen en 1 graad tot 4 graden in Vlaanderen.

Vrijdag is een kleurloze dag. De grijze tinten overheersen en eerst is in geheel het land nevel en mist aanwezig. Dit ochtendgrijs raakt met veel moeite pas later op de dag opgeruimd en met enig geluk breekt een enkele zonnestraal door het wolkendek.

Zaterdag tappen we uit een heel ander vaatje. Het is winderig met een matige tot krachtige wind en bovendien trekt een regenzone van west naar oost over België. Pas in de namiddag drijven enkele opklaringen in het westen binnen.

Zondag blijft het winderig en heeft regen plaats gemaakt voor (stevige) buien. Enkele exemplaren gaan gepaard met een losse donderslag en op de hoogste toppen van de Ardennen is wat winterse neerslag mogelijk. Maxima tussen 4 en 10 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud