Weerbericht voor donderdag 14 oktober: Buien en kouder

Vanochtend verlaat een storing via het oosten het land. Wat volgt, is koudere onstabiele lucht met buien. De volgende dagen laat de herfst zich voelen. Het wordt nog kouder en geregeld schuiven een aantal buien over onze streken.

Vandaag komt een einde aan het rustige herfstweer van de afgelopen dagen. Een zwakke storing trekt vanochtend over het oosten, met veel bewolking en af en toe ook wat regen. Dat luidt een wisselvallig tijdperk in. In de loop van de ochtend verlaat die storing de oostelijke provincies. De opklaringen in het westen schuiven dan verder landinwaarts. Maar de lucht is onstabiel en we moeten dan ook rekening houden met een aantal buien. Na de middag trekt een georganiseerde buienlijn over het land en worden de buien algemener. Aan zee is een donderslag niet uitgesloten. Het wordt een fractie kouder met maxima tussen 10 graden in de Ardennen en 14 tot hooguit 15 graden in Vlaanderen. De zwakke zuidenwind spant vanmiddag aan tot matig en aan zee tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. Windstoten tot 60 km/u. zijn mogelijk.

Vannacht nemen de buien zowel in intensiteit als aantal af. Er volgen bredere opklaringen, maar af en toe komen nog enkele buien tot ontwikkeling. Tijdens de opklaringen koelt het flink af met minima tussen 5 graden in de Hoge Venen en 7 graden in het centrum. De zuidelijke wind luwt tot zwak of matig. In de ochtend kan wat nevel of een mistbank ontstaan.

Vrijdag wordt het nog kouder met maxima rond amper 12 graden. Tijdelijk volgen fikse buien, eventueel vergezeld van onweer. Voor en achter de buien zijn er opklaringen. Er waait een matige west-noordwestenwind.

Zaterdag blijft het wispelturige herfstweer aanhouden. Droge perioden met opklaringen wisselen af met enkele buien. Het blijft vrij koud met maxima tussen 7 en 12 graden. Er is niet al te veel wind.

Ook zondag houden we het niet droog. De kans op buien blijft bestaan, al zijn er tussendoor ook brede opklaringen. Maxima rond 11 graden en een meestal zwakke wind uit het noordwesten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud