Weerbericht voor donderdag 16 januari: droog

De Europese weerkaart wordt netjes in twee gedeeld met over het noorden het speelterrein voor depressies en over het zuiden de heerschappij voor hogedrukgebieden. Zo profiteren we van een uitloper van een hogedrukgebied met centrum boven de Middellandse Zee. Frontale storingen maken een ommetje via het noorden en blijven ver uit de buurt.

De dag begint grijs en somber met veel lage bewolking in het centrum en het oosten van het land. Het is niet uitgesloten dat lichte motregen valt. In de Hoge Ardennen kan dat een sneeuwvlokje zijn. In het westen komen er spaarzame opklaringen voor en blijft het droog. In de loop van de dag breekt de bewolking in het centrum van het land open en krijgen we ook daar de zon te zien. In de Ardennen blijft het betrokken tot de avond. Een zwakke tot matige wind uit het westen, later zuid-zuidwesten, voert zachte lucht aan waarbij de temperatuur opklimt tot gemiddeld 7 of 8 graden. In de Ardennen blijft het kwik achter en halen we maximaal 2 graden.

Vannacht blijft het droog met vooral aan zee en over het noorden van het land brede opklaringen. Meer naar het zuiden is de bewolking hardnekkiger en wordt het soms zwaar bewolkt tot betrokken. Tijdens deze momenten valt er lichte regen, in de Ardennen mogelijk sneeuw. Het gaat om zeer kleine hoeveelheden. De zuid-zuidwestenwind luwt en wordt zwak waardoor nevel en mist gemakkelijk ontstaan. De minima in Vlaanderen schommelen tussen 1 en 3 graden. In de Ardennen daalt het kwik tot net onder het vriespunt.

Vrijdag, na het optrekken van de nevel en mistbanken, krijgen we een overwegend droge dag voorgeschoteld. Wolkenvelden wisselen voortdurend af met soms brede opklaringen en de maxima liggen rond 6 graden.

Ook zaterdag, weliswaar na een regenachtige nacht, blijft het droog met vooral in het westen en centrum periodes met zon. In de Ardennen blijft het de hele dag grijs. Op thermisch vlak verandert er weinig; de maxima liggen rond 6 of 7 graden.

Zondag sleept er eerst nog een storing over het land met mogelijk lichte regen. Later wordt het droger met opklaringen, maar een bui blijft mogelijk. De maxima komen in de buurt van 7 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud