Weerbericht voor donderdag 19 juni: stilaan droger

Een actieve regenzone is de voorbije nacht ons land ingetrokken vanuit het zuiden en verlaat pas in de loop van de dag onze regio's. Er valt tijdelijk een flink pak regen. Een zwakke wig van hoge druk laat het nadien uitklaren, maar de aangevoerde lucht is koel.

Het is eerst nog regenachtig in het centrum en het oosten. Vooral de oostelijke provincies worden geplaagd door matige en soms hevige regenval. In het uiterste oosten gaat dat mogelijk gepaard met gedonder. Het is in de ochtend uitkijken voor watergladde wegen en plaatselijke wateroverlast. In het westen is het meestal droog en aan de kust volgen er opklaringen. Deze opklaringen trekken naar het centrum, maar bereiken het oosten pas in de loop van de namiddag. Achter de storing stroomt er relatief koude lucht over ons land, waarbij de maxima beperkt blijven tot gemiddeld 19 graden. De wind waait zwak of matig uit het westen tot het noordwesten, kracht 2 tot 3.

Vannacht klaart het verder uit, maar zijn er ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog en met de aanvoer van koude maritieme lucht kan het flink afkoelen. De minima komen uit op waarden van circa 11 graden. Er is nauwelijks wind en plaatselijk vormt er zich nevel. Een enkele mistbank is niet uitgesloten.

De volgende dagen stijgt de luchtdruk. Dit gebeurt niet overtuigend, waardoor storingen soms tot ons land doordringen. Bovendien kiest een krachtig hogedrukgebied positie ten westen van Ierland, waarbij de aangevoerde lucht uit het koelere noordwesten komt en de maxima onder zomerse waarden blijven.

Vrijdag blijft het droog en zijn er vooral in de voormiddag brede opklaringen. Na de middag en 's avonds komt er meer bewolking opzetten vanaf de kust met kans op regen. Er worden geen zomerse waarden bereikt met maxima tussen 20 en 24 graden.

Zaterdag zet een storing vanuit het noordwesten op, maar zorgt pas in de avond voor neerslag van betekenis. Tot dan is het droog met opklaringen. In het noordwesten neemt de kans op regen reeds in de namiddag toe. De maxima liggen tussen 21 en 24 graden.

Zondag blijft het op enkele plaatselijke buien na, meestal droog. Er zijn geregeld zwaar bewolkte perioden en het wordt koeler met maxima tussen 19 en 22 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud