Weerbericht voor donderdag 2 december: Geregeld zon

De komende dagen worden we getracteerd op een overwegend droog weerbeeld. Eigenlijk bevinden we ons op het grensvlak van een hogedrukgebied ten noorden van ons en een complex lagedrukgebied ten zuiden van onze streken. Het hogedrukgebied lijkt voor Vlaanderen grotendeels het pleit te winnen.

Vandaag profiteren we van lichte luchtdrukstijgingen. Hierdoor blijft het droog en zal aan het einde van de dag een positieve balans kunnen gemaakt worden over het weerbeeld. De atmosfeer is niet echt in een actieve bui en dus zal in al zijn rust hier en daar wat nevel of mist gevormd worden. Vermits de zon bij ons op dit ogenblik maximaal ongeveer 21 graden boven de horizon komt, zijn de zonnestralen aan de zwakke kant. Door de schuine invalshoek wordt de energie verdeeld over een groter oppervlak en dat leidt op sommige plaatsen tot het moeizaam optrekken van het ochtendgrijs. Maar uiteindelijk bepaalt de zon het weerbeeld, op de ene plaats al sneller dan op een andere plaats. Er zijn dan afwisselend zonnige perioden en wolkenvelden. Bij een nauwelijks voelbare wind is het koud. Het kwik in de thermometer klimt naar een maximale waarde van 2 graden op de Hoge Venen en naar 6 of 7 graden in Vlaanderen.

Vannacht zijn er eerst brede opklaringen. Vanuit het zuiden probeert een neerslagzone dichterbij te komen en dus raakt het betrokken in het zuidelijke landsgedeelte. Alleen in het noorden houden de opklaringen het uit tot het eind van de nacht. In het zuiden kan er ook wat neerslag vallen. Het kwik daalt naar -2 graden in de Ardennen en ook in Vlaanderen kan het plaatselijk licht vriezen. Er staat weinig of geen wind.

Vrijdag is het grotendeels grijs. In het zuiden kan wat lichte neerslag vallen, maar in Vlaanderen blijft het overwegend droog. Mogelijk komt daar ook een opklaring voor.

Zaterdag is een droge en vrij zonnige dag. De luchtdruk stijgt en dat heeft nu eenmaal een positieve invloed op het weerbeeld. Alleen in de ochtenduren is er mist aanwezig.

Zondag zal een zwakke regenzone over het land trekken. Hierdoor neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe, maar veel regen is er niet meer op het front te bespeuren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud