Weerbericht voor donderdag 26 februari: Winterse buien

De luchtdrukverdeling op de weerkaart is erg ongunstig voor West-Europa. Boven de Atlantische Oceaan heerst een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied terwijl boven het Europese continent verschillende depressies dominant zijn. Tussen beide grote systemen in, wordt er via een strakke noordwestelijke stroming koude en onstabiele lucht over onze regio aangevoerd. Boven de Noordzee wordt daarbij nog wat extra vocht opgepikt waardoor (winterse) buien onvermijdelijk zijn.

Vandaag wisselen wolkenvelden en (soms erg brede) opklaringen elkaar voortdurend af. In de ochtendperiode is het daarbij overwegend droog, op uitzondering van de noordelijke delen van het land waar reeds in de ochtend een sneeuwbui mogelijk is. Later, voornamelijk dan in de namiddagperiode, neemt overal de kans op een winterse bui of een sneeuwbui toe. Er is daarbij zelfs kans op onweer met hagel. In Vlaanderen blijft de sneeuw vooralsnog niet liggen. Na een bui smelt de eventuele dunne sneeuwlaag weg. In de Ardennen daarentegen, waar het permanent vriest, blijft de sneeuw wel liggen en is sneeuwpret tot na het weekeinde gegarandeerd. In Vlaanderen klimt het kwik naar maximaal 2 of 3 graden bij een matige WNW-wind. Vannacht blijft het onveranderlijk wisselend bewolkt en verspreid in het hele land vallen er nog enkele sneeuwbuien. Tijdens de nachtperiode wordt het in Vlaanderen aan de grond wel koud genoeg zodat de sneeuw die dan lokaal valt, wel tot de ochtend kan blijven liggen. Het is dan ook uitkijken voor enerzijds ijs- en rijmplekken en anderzijds lichte sneeuwval die in beide gevallen voor gevaarlijke condities op de wegen kunnen zorgen. De minima schommelen landelijk tussen -1 graad en -8 graden. De WNW-wind luwt en wordt meestal zwak.

Vrijdag blijft het erg wisselvallig en koud. Wolken en opklaringen verdelen de aangeboden tijd en geregeld komen er enkele winterse buien langs. Afhankelijk van het tijdstip van voorkomen kan de lading erg verschillend zijn. De maxima liggen rond 2 graden.

Zaterdag wordt een doorslag van vrijdag. Het is wisselend bewolkt en met de regelmaat van de klok vallen er buien van regen en sneeuw gemengd of zelfs gewone sneeuwbuien. De maxima halen hooguit 3 graden.

Zondag blijft het erg wisselvallig. Talrijke wolken en opklaringen wisselen af en de dagelijkse buien zijn ook nu weer van de partij. Het zijn dan winterse buien in Vlaanderen, sneeuwbuien in de Kempen en in de hogere delen van het land. Maximaal 4 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud