Weerbericht voor donderdag 9 januari: bitter koud

Tussen een hogedrukgebied nabij Schotland en een omvangrijke depressie over Italië, wordt extreem koude polaire lucht in een noordoostelijke luchtstroming naar ons land gestuurd. Het is droge landlucht, waarbij de zon veel ruimte krijgt, maar de temperaturen raken niet boven het vriespunt uit.

Het is zeer koud in de ochtend, mogelijk is het de koudste nacht geweest van deze winter. In Vlaanderen liggen de minima tussen -9 en -12 graden en in de Ardennen noteren we op sommige plaatsen een minimum van -17 graden. Er waait een zwakke, vanmiddag meestal matige wind uit het noordoosten, windkracht 2/3. De maxima komen uit tussen -2 en -7 graden. De wind laat het ijzig koud aanvoelen.

Het wordt een zonnige dag, vooral in Vlaanderen. Slechts af en toe is er een wolkje aanwezig en het blijft droog. In het zuiden van het land komt er tijdelijk meer bewolking voor, maar neerslag wordt er niet verwacht.

Vannacht is het aanvankelijk helder of licht bewolkt en opnieuw wordt het zeer koud. In Vlaanderen komen de minima uit tussen -6 en -10 graden. In de Ardennen vriest het tot -16 graden. Na middernacht neemt de bewolking vanuit het noorden toe, maar het blijft droog. De noordoostenwind luwt tot zwak, windkracht 1 of 2.

Vanuit het noordwesten trachten storingen in het weekend tot over ons land te dringen met toenemende neerslagkansen. Het wordt een fractie minder koud. Pas na het weekend moet het gevoelig zachter worden, maar de verschillende weerkundige modellen komen vanaf het weekend niet helemaal overeen.

Vrijdag blijft het overwegend droog en wisselen brede opklaringen en wolkenvelden elkaar af. In het westen is een plaatselijke winterse bui niet uitgesloten. De maxima liggen tussen -6 graden en 1 graad.

Zaterdag is er meer bewolking en neemt de kans op sneeuwbuien of sneeuw toe, vooral in het oosten van het land. De temperaturen worden positief in Vlaanderen.

Zondag verlaat een sneeuwzone het oosten van het land in de ochtend. Nadien volgt er een droge periode, maar later op de dag is er kans op een plaatselijke sneeuwbui. Aan zee is dat een bui van regen en sneeuw. De maxima liggen tussen -1 en 3 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud