Weerbericht voor maandag 26 januari: Winteroffensief

Met het opbouwen van een hogedrukgebied over de Atlantische Oceaan, ontstaat er over onze streken een noordelijke luchtstroming. In deze stroming wordt koude polaire lucht aangevoerd en stilaan wordt een winters offensief ingezet. Eerst is er vooral kans op sneeuw in het zuiden van het land, maar vanaf morgen nemen overal de sneeuwkansen toe. Het winterse weer blijft waarschijnlijk tot het einde van de week aanhouden.

Vandaag is het een koude ochtend met enkele opklaringen, maar hier en daar ook wat nevel of een mistbank. Op sommige plaatsen domineren wolkenvelden, maar meestal is het droog. Het is afgelopen nacht flink afgekoeld, waarbij het kwik vanochtend rond of net onder het vriespunt ligt. Bijgevolg is het uitkijken voor plaatselijke gladde plekken.

Verbonden aan een depressie die over Frankrijk trekt, zal een storing later

vandaag over het zuiden van het land schuiven. Hierbij kan er vooral ten zuiden van Samber en Maas sneeuwval voorkomen. Tot waar de sneeuw in het noorden kan reiken is nog niet geheel zeker, maar hoogst waarschijnlijk

houdt Vlaanderen het droog. Het is koud met maxima in Vlaanderen rond 2 of 3 graden. In de Ardennen blijft het permanent vriezen. De wind waait zwak, soms matig uit een oostelijke sector, kracht 2 of 3.

Vannacht valt er eerst nog wat sneeuw in het zuidelijk landsgedeelte. Elders zijn er enkele opklaringen en het gaat dan ook opnieuw flink afkoelen. De temperaturen dalen nagenoeg overal tot onder het vriespunt. De minima zijn begrepen tussen 0 en -6 graden. In het tweede deel van de nacht komen er plaatselijke sneeuwbuien opzetten vanuit het noorden. Lokaal kunnen de wegen erg gevaarlijk worden. De wind waait zwak uit het noordoosten, kracht 2.

Dinsdag komen er verspreid enkele buien voor. In het binnenland zijn dat meestal sneeuwbuien, aan zee zijn dat buien van smeltende sneeuw of regen en sneeuw. Plaatselijk kan een sneeuwlaagje gevormd worden. Maxima net boven het vriespunt.

Woensdag is er vooral in de ochtend kans op sneeuwval. Het is niet uitgesloten dat het verkeer enige hinder kan ondervinden. Later zijn er opklaringen en blijft het tijdelijk droog. Tegen de avond volgen echter opnieuw sneeuwbuien.

Donderdag moeten we opnieuw rekening houden met hinder door sneeuwbuien. De weermodellen stemmen niet geheel overeen, maar een aantal van deze modellen voorzien toch een aantal fikse sneeuwbuien. Het blijft vrij koud.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud