Weerbericht voor maandag 5 april: Kommer en kwel

De komende dagen nestelt zich een hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan en worden lagedrukgebieden heer en meester van het Europese continent. Deze systemen willen van geen wijken weten en dus is het kommer en kwel met (stevige) buien en te lage temperaturen voor begin april.

Vandaag is het zeer wisselvallig. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind in het binnenland en een krachtige wind aan zee. Op zee komt tijdelijk een harde wind te staan. Bovendien zijn stevige windstoten mogelijk met maximale snelheden tot 70 km/u. Een enkele uitschieter kan tijdens een bui zelfs 80 km/u halen. In de ochtend zijn er her en der buien, maar het is ook op meerdere plaatsen droog. Vooral in de namiddag neemt het aantal buien sterk toe. Dat wil niet zeggen dat de zon geheel afwezig is. Soms zijn er opklaringen, tussen de buien door. Koelere lucht stroomt binnen en de maxima blijven in Vlaanderen nog net in de dubbele cijfers rond 11 graden. In de Ardennen moeten ze tevreden zijn met maxima rond 7 graden. Vannacht neemt het aantal regenbuien wat af. In de Ardennen daalt het kwik naar minimaal 1 graad en aan het eind van de nacht kan een bui daar gepaard gaan met een smeltende sneeuwvlok.

Dinsdag verschijnen aprilse grillen op het toneel. Het gaat om stevige buien, die vergezeld kunnen zijn van onweer, hagel en in de hogere Ardennen zelfs van smeltende sneeuw.

Woensdag verandert weinig. Aangezien op 5 kilometer hoogte de temperatuur zakt naar minder dan -30 graden, is de atmosfeer zeer onstabiel. Er ontstaan dan ook gemakkelijk buien, die nog altijd onweerachtig van aard zijn.

Donderdag neemt de intensiteit van de buien iets af. De kans op onweer verdwijnt bij een wisselend weerbeeld, met nu eens dreigende luchten en een bui en dan weer mooie opklaringen. Bij een graad of 10 staat er niet al te veel wind.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud