Weerbericht voor maandag 8 november: Koud

Het hogedrukgebied ten westen van Ierland heeft een ongunstige positie voor ons land. Langs de oostelijke flank errvan wordt koude lucht aangevoerd en verzwakte storingen leiden tot een somber weerbeeld. De volgende dagen blijft het koud en vooral woensdag is de kans op neerslag groter. Nadien wordt het wat milder.

Vandaag wordt het een sombere herfstdag. Wolkenvelden en nevel domineren het weerbeeld. Bovendien kan er af en toe wat lichte regen of motregen vallen. Vooral in het westen valt er geregeld wat neerslag, elders zijn er ook langdurige droge perioden.

Na de middag wordt het stilaan overwegend droog vanuit het noordoosten en aan het einde van de dag zijn er ook enkele opklaringen mogelijk. Het kwik komt niet hoger dan zo'n 8 graden. Aan zee kan, dankzij de invloed van het warmere Noordzeewater, het kwik nog oplopen naar 11 graden. De wind is zwak, kracht 2, en waait uit het zuiden, in het westen uit het noorden.

Vannacht blijft het stilaan overal droog en komen er bredere opklaringen opzetten vanuit het noordoosten. Gecombineerd met de aanvoer van koude lucht leidt dat tot een flinke afkoeling. In de Ardennen is er kans op lichte vorst en elders in het binnenland komen de minima maar net boven het vriespunt uit. Aan de grond gaat het dan ook op vele plaatsen licht vriezen. Aan zee blijft het evenwel wat zachter met minima van een graad of 5. Er is kans op wat nevel of enkele mistbanken, die in de Ardennen kunnen aanvriezen.

Dinsdag, na het verdwijnen van nevel en plaatselijk mist, blijft het op de meeste plaatsen droog. Er komen talrijke wolkenvelden voor, maar af en toe is er ook ruimte voor wat zon. Het wordt vrij koud met maxima tussen 4 en 10 graden. Weinig wind.

Woensdag, na een koude ochtend met grondvorst of vorst, klimt het kwik traag naar circa 7 graden. Er vallen enkele lokale buien. In de Ardennen krijgen de buien mogelijk een winters karakter. Zwakke noordelijke wind.

Donderdag is het meestal droog en wisselen wolkenvelden af met enkele opklaringen. Het wordt iets zachter bij gemiddeld 9 graden. Er komt wel wat meer wind opzetten vanuit het noordoosten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud