Weerbericht voor vrijdag 12 december: Gevoelig zachter

Een zuidelijke luchtstroming voert gevoelig zachtere lucht aan. Aan de voorkant van een actieve storing, die in de late namiddag het westen bereikt, domineert een hogedrukgebied. Het blijft meestal droog. Het weekend verloopt zacht, maar er is veel wind en vooral zaterdag zou er wel eens veel regen kunnen vallen. Na het weekend wordt het minder zacht en neemt de kans op een winterse bui in het oosten van het land toe.

Vandaag komt er plaatselijk lage bewolking, nevel en mist voor. Een spatje motregen is niet uitgesloten, maar meestal blijft het droog. In de ochtendperiode is de grootste kans op opklaringen voorbehouden voor het westen van het land.

Vanmiddag worden nevel en mist op de meeste plaatsen opgeruimd en kan de zon af en toe tevoorschijn komen. In het westen neemt de bewolking toe en later in de namiddag gaat het licht regenen aan de kust. De wind is aanvankelijk zwak en veranderlijk, later kiest de wind voor een zuidelijke sector en wakkert tegen de avond aan tot matig, windkracht 2 en later 3 tot 4. Het is vrij zacht met maxima rond 4 graden in de Ardennen en tussen 6 en 8 graden in Vlaanderen.

Vannacht trekt een regenzone langzaam naar het oosten van het land met periodiek regen. Achter de storing wordt erg zachte lucht aangevoerd. De minimumtemperaturen worden dan ook al in de avond bereikt met waarden tussen 1 graad in de Ardennen en 6 graden aan zee.

Naar de ochtend toe klimt het kwik in Vlaanderen tot 9 of 10 graden. De wind waait meestal matig uit het zuid-zuidwesten, kracht 3 tot 4.

Zaterdag wordt het bijzonder zacht voor december met maxima tot 12 graden. Toch wordt het een onstuimige dag met veel regen en een strakke zuidwestenwind. Daarbij zijn windstoten mogelijk tot 70 of 80 km/u.

Zondag wordt iets minder zachte lucht aangevoerd, maar het kwik haalt nog gemiddeld 8 graden. Er komen vooral in het oosten plaatselijke buien opzetten. Na de middag wordt het kouder en krijgen de buien in de Ardennen een winters karakter. Maandag is het kouder met maxima tussen 1 en 6 graden. Terwijl in het westen de kans op een bui eerder klein is, kunnen in het oosten van het land enkele winterse buien ontstaan. Er zijn ook langdurige droge perioden met opklaringen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud