Weerbericht voor vrijdag 15 oktober: Amper 12 graden

Luchtgesteldheid

Een omvangrijk lagedrukgebied bepaalt de komende dagen ons weer. Daaromheen stroomt koude lucht naar ons land. In Vlaanderen betekent dat maxima die nog net in de dubbele cijfers terechtkomen, maar de Ardennen moeten tevreden zijn met een graad of 8. Elke dag komen buien tot ontwikkeling.

Vandaag krijgen we een typisch herfstweertje. Wat we duidelijk zullen voelen, is dat er koudere lucht naar ons toe stroomt. Het kwik zal slechts enkele graden stijgen in de loop van de dag en als maximale waarde mogen we niet meer verwachten dan gemiddeld een graad of 12. In Limburg kan het nog 13 graden worden en in de Ardennen wordt het niet warmer dan 8 graden. Die waarden liggen ongeveer een viertal graden lager dan het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Het weerbeeld bestaat uit een wisselende mix van van alles en nog wat. Soms zijn er opklaringen, maar nu en dan trekt de hemel dicht en regent het tijdelijk. Op meteorologisch vlak spreken we van buien, die soms stevig kunnen zijn met lokaal kans op onweer. De wind is meestal matig en waait eerst uit het zuiden tot zuidoosten, maar zal later een eerder zuidwestelijke richting kiezen.

Vannacht blijven de buien deel uitmaken van het weerbeeld. Toch zullen later door de afkoeling aan het aardoppervlak de meeste exemplaren uitsterven. De opklaringen worden geleidelijk aan breder en dus kan het flink afkoelen. Als resultaat daalt het kwik naar een minimale waarde van 4 graden op de Hoge Venen en naar 6 of 7 graden in Vlaanderen. Daarbij staat niet al te veel wind.

Zaterdag blijft het zeer wisselvallig en verandert er weinig in het weerbeeld. Er komen dus geregeld buien langs, die op hun beurt afgewisseld worden met opklaringen.

Zondag is de atmosfeer nog altijd zeer onstabiel en dus komt de buiencarrousel opnieuw op gang. Net als de voorgaande dagen kan een enkel exemplaar gepaard gaan met onweer.

Maandag stabiliseert het weer zich geleidelijk aan vanuit het westen. De oostelijke provincies merken daar weinig van. Daar houdt de wisselvalligheid stand met maxima rond 12 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud