Weerbericht voor vrijdag 16 januari: Veel wind en buien

Een lagedrukgebied, dat net ten noorden van Nederland passeert, brengt ons een onstuimige en wisselvallige winterdag. Tijdens het weekend herstelt het weer zich wat, al is een bui op zaterdag nog best mogelijk. De nieuwe werkweek worden we opnieuw ondergedompeld in nat en typisch Belgisch weer.

Vandaag is het onstuimig. Een sterk windveld bepaalt het weerbeeld. In concreto komt het hierop neer: in eerste instantie waait een krachtige tot harde zuidwestenwind met op zee zelfs een stormachtige wind, windkracht 8. Hierbij komen zeer zware windstoten voor, maximaal windsnelheden halend van 90 km/u. Dat geldt niet alleen voor de kust, ook in het binnenland kunnen deze snelheden gehaald worden. Pas na de middag neemt de wind af en tegen de avond staat nog een matige tot krachtige westenwind met windstoten tot 60 of 70 km/u. Hierbij trekt een regenzone geleidelijk aan verder richting het oosten, waardoor het in Vlaanderen al snel droger wordt. Het wordt dan zeer wisselvallig met enkele stevige Noordzeebuien, die geladen kunnen zijn met wat hagel of een losse donderslag. Na de middag is de atmosfeer duidelijk minder onstabiel en neemt het aantal buien af en worden de opklaringen wat breder. In de Ardennen is van zon weinig sprake en bovendien valt eerst nog smeltende sneeuw. Het kwik haalt er maximaal 3 graden, in Vlaanderen klimt het kwik naar een waarde van 7 of 8 graden.

Vannacht neemt het aantal buien verder af en wordt het zelfs overwegend

droog. Als er een bui valt, dan brengt hij wat winterse neerslag in de Ardennen. Hierbij daalt het kwik bij nu en dan een opklaring naar lage temperaturen van circa 2 graden in Vlaanderen en naar -1 graad op de hoogste toppen van de Ardennen. De wind neemt verder in kracht af en zal

Zaterdag houden we het grotendeels droog, al kan steeds een enkele bui ons land aandoen. Het gaat echter om plaatselijke fenomenen, waardoor we kunnen stellen dat het weerbeeld iets beter wordt. Het kwik klimt naar maximaal een graad of 5.

Zondag is het droog en drijven steeds veel wolken over het land. Vooral de ochtend kan eerder grijs verlopen, maar na de middag bekent het weer kleur met een mix van wolken en brede opklaringen. Overdag is het ongeveer 6 graden.

Maandag begint droog, maar vanuit het noordwesten verovert een regenzone het land. De regen gaat in de Ardennen over in sneeuw. Hierbij staat een matige westenwind, na de middag lezen we op de thermometer een waarde af van 6 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud