Weerbericht voor vrijdag 19 november: Enkele dagen koud

Ten westen van ons land bevinden zich veel hogedrukgebieden, terwijl boven het Europese continent alleen depressies terug te vinden zijn. In die configuratie is er een strakke noordelijke stroming boven de Noordzee en ons deel van West-Europa. Die stroming voert koude en onstabiele lucht over ons land aan, waarbij een aantal buien worden meegebracht.

Vandaag wordt het een erg koude en wisselvallige dag. Talrijke wolkenvelden wisselen af met opklaringen, waarbij soms mooie felblauwe delen van de lucht te zien zijn. Anderzijds trekken ook enkele buien over ons land. Vooral landinwaarts hebben die een winters karakter. In de Ardennen vallen zelfs sneeuwbuien. In het westen van het land vallen minder of zelfs geen buien door het 'schaduweffect' van Engeland. Bij dit alles staat een matige tot vrij krachtige NNW-wind, met vooral aan zee rukwinden mogelijk tot 80 km/u. De maxima zijn laag en schommelen landelijk tussen 1 en 8 graden. Vannacht is het wisselend bewolkt met soms erg brede opklaringen. Er vallen toch nog enkele buien, al neemt het aantal buien in de loop van de avond sterk af. Naarmate de avond vordert, worden de buien ook in Vlaanderen gewone sneeuwbuien. Het wordt een koude nacht, met temperaturen dichtbij of zelfs net onder het vriespunt. In de Hoge Venen kan het tegen de ochtend zelfs matig vriezen. De wind blijft aan zee matig tot vrij krachtig waaien uit NW. Landinwaarts waait de wind uit het westen en is meestal zwak tot hooguit matig.

Zaterdag wordt een iets betere dag. De enkele buien die er nog zijn, hebben nog steeds een winters karakter, maar viseren vooral het oosten van het land. De maxima liggen gemiddeld rond 6 graden.

Zondag begint nog droog maar het is wel nadrukkelijk bewolkt. Later gaat het vanuit het westen enige tijd licht regenen. Na de middag wordt het droger in het westen van het land. Het kwik klimt in Vlaanderen naar een graad of 7.

Maandag is het erg wisselvallig. Het is wisselend bewolkt en er vallen geregeld enkele buien. Het wordt wel opnieuw zachter. Het kwik bereikt na de middag gemiddeld 10 tot 12 graden in Laag- en Midden-België.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud