Weerbericht voor vrijdag 22 oktober: Geregeld zon en zacht

Op de weerkaarten vinden we een langgerekt hogedrukgebied van Spanje tot over Rusland. Ondertussen deelt een complex lagedrukgebied de lakens uit in het noordwesten van Europa. Op het grensvlak bevindt ons land zich en dat levert, op weerkundig vlak, een vrij gunstige meerdaagse op.

Vandaag bevinden we ons nog altijd in de relatief warme lucht en het kwik in de thermometer is dan ook in een enthousiaste bui. We beginnen de dag met een temperatuur van 10 graden, maar na de middag zal het in Vlaanderen 17 graden zijn. Op de zandgronden is er zelfs nog een graadje meer mogelijk, terwijl de thermometer in de Ardennen ongeveer 14 graden registreert. Het weerbeeld is niet overal hetzelfde. De westelijke en noordelijke provincies kampen eerst met vrij veel lage wolken. Het kan op sommige plaatsen eventjes duren vooraleer het wolkendek breekt, maar uiteindelijk neemt de zon het voortouw. Elders in het land zijn er in de ochtend duidelijk minder wolken en zijn er de hele dag door zonnige perioden. Wie overweegt een fietstochtje te maken, moet rekening houden met een strakke zuidelijke wind die overwegend matig waait met kans op rukwinden tot 50 km/u, met een uitschieter tot 60 km/u.

Vannacht zijn er brede opklaringen en op veel plaatsen wordt het tijdelijk helder. Later in de nacht drijven er meer wolken binnen vanuit het westen en nog voor de ochtend kunnen in het noorden enkele regendruppels vallen. De zuidelijke regionen houden het droog en daar blijven opklaringen aanwezig. Bij een matige zuidelijke wind daalt het kwik naar 12 graden in Vlaanderen en naar 9 graden in de Ardennen.

Zaterdag zijn er veel wolken, en zelfs tijdelijk wat lichte regen of motregen maakt deel uit van het weerbeeld. Dat geldt voor het noorden, want in het zuiden blijft het droog met opklaringen.

Zondag lijkt de beste dag te worden met veel zon en hoge temperaturen. Op veel plaatsen is de 20-gradengrens binnen bereik en hier en daar hangt zelfs een 21 graden in de lucht.

Maandag trekt een regenzone naar het oosten weg. De eerste uren van de dag zijn dan ook het slechtst, maar later wordt het droger vanuit het westen met opklaringen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud