Weerbericht voor vrijdag 24 oktober: winterse buien

Een strakke noordelijke stroming voert koude en onstabiele lucht over onze regio. Deze stroming bevindt zich tussen een hogedrukgebied met centrum boven de Atlantische Oceaan en een uitgestrekte zone met verschillende depressiekernen ten oosten van ons land. Deze stroming voert een buienlijn mee die langzaam door het land trekt. Door de koude lucht gaat het om winterse buien.

Het centrum en het oosten van het land zijn tijdens de ochtend droog tot half bewolkt. In het westen domineert de bewolking en komen er vanuit het noordwesten sneeuwbuien opzetten.

In de loop van de dag trekken de buien landinwaarts zodat het ook in het centrum kan sneeuwen. Naarmate de temperatuur oploopt, veranderen de sneeuwbuien in winterse buien, aan zee in regenbuien. Het zuiden van het land ontsnapt aan de buien.

Met maxima rond 6 graden wordt het een koude dag. In de Ardennen wordt het niet warmer dan 2 graden. De wind waait landinwaarts zwak vanuit het zuidwesten, aan zee waait er een strakke noordelijke wind, met rukwinden tot 60 of 70 km/u.

Vannacht is het wisselend bewolkt en komen er enkele winterse buien voor. Het wordt een koude nacht. Het kwik flirt tegen de ochtend overal met het vriespunt. Op uitzondering van de strakke noordwestenwind aan zee, staat er elders een zwakke wind uit het westen.

Zaterdag is het bewolkt en zijn de opklaringen schaars. Het is droog, maar toch zijn winterse buien mogelijk bij maximaal 8 tot 10 graden en een matige noordwestenwind.

Zondag kenmerkt zich door bewolking, sporadische opklaringen en kans op buien. Met maxima van 9 tot 11 graden wordt het een fractie minder koud. De wind neemt in kracht af.

Maandag brengt een actieve storing veel bewolking en regen. Pas na de middag wordt het droger uit het noordwesten. De middagtemperatuur komt boven 10 graden uit, maar er waait een matige tot vrij krachtige westnoordwestenwind.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud