Weerbericht voor vrijdag 26 juli: eindelijk zomer

Het hoog der Azoren bouwt een uitloper op over onze streken en storingen worden stilaan verdreven. Een storing die een portie erg zachte lucht voorafgaat zal in de loop van de ochtend het oosten verlaten en dan wordt de weg vrijgemaakt voor zomers weer.

Vandaag moeten we evenwel nog niet te hard van stapel lopen. Een storing zorgt immers voor zwaar bewolkt weer in de ochtend met zelfs nog kans op wat lichte regen of motregen in de oostelijke provincies. In het westen is het evenwel droog en komen er reeds vanochtend enkele opklaringen voor. Deze opklaringen worden almaar breder en begeven zich stilaan naar het oosten. Vanmiddag kan de zon op de meeste plaatsen tevoorschijn komen, meer uitgesproken in de kustgebieden. In de Ardennen is een zonnestraaltje nog schaars, maar tegen de avond breekt de zon ook daar door de bewolking. Vanuit het zuidwesten wordt er zachte lucht aangevoerd waarbij het kwik kan klimmen tot circa 23 graden. In de Ardennen is het wat kouder met slechts 18 graden. De wind waait hierbij zwak, soms matig uit het westen of het zuidwesten, kracht 2 hooguit 3.

Vannacht kan het hoog zijn invloed steeds dominanter laten gelden. De wolkenvelden brokkelen af en de opklaringen worden almaar breder. Vooral in het westen en het centrum wordt het overwegend licht bewolkt. Het wordt een erg zachte nacht met minima nauwelijks onder 15 graden. In de Ardennen wordt het uiteraard kouder met minima rond 11 graden. De wind wordt erg zwak en weet niet echt een richting te kiezen, kracht 1 of 2. Er is kans op hier en daar wat nevel.

De volgende dagen zijn de drukstijgingen overtuigend en krijgt de zon het rijk voor zich. Het wordt erg warm met maxima die vlot de zomerse grens van 25 graden overschrijden. Later op de week kan er mogelijk een enkel warmteonweder ontstaan. Het ziet er evenwel naar uit dat we vertrokken zijn voor een weekje zomer.

Zaterdag is de zomer in het land. Het kwik klimt tot gemiddeld 27 graden en plaatselijk tot 28 of 29 graden. Aan zee en in de Ardennen is het wat koeler met 24 graden, maar er is nauwelijks wind. Bovendien zijn er flinke zonnige perioden en slechts enkele wolkenvelden. Na een warme nacht wordt het zondag uitermate zonnig met slechts hier en daar een wolkje. De maxima liggen meestal rond 28 graden. Een plaatselijke 30 graden is niet uitgesloten. Ook maandag is het bijzonder warm met maxima tussen 25 en 30 graden. Er zijn wat meer wolken, maar de zon blijft nagenoeg de hele dag het weerbeeld domineren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud