Weerbericht voor vrijdag 8 augustus: hittegolf duurt voort

België blijft in de ban van de hitte. De thermometer registreert als maximale waarde temperaturen van 30 graden en meer. De gangmaker voor deze warmte is een hogedrukgebied dat grote delen van Europa in zijn greep heeft.

Het lijkt erop dat we thermisch hoog blijven scoren tot midden volgende week. Daarna is het onzeker welke richting het weer inslaat.

Het wordt zeer warm. Na een warme nacht, is er alleen verkoeling tijdens de eerste uren van de ochtend. Dan bedragen de temperaturen een graad of 20.

Uiteindelijk halen we maxima van landelijk 32 graden met uitschieters van 34 graden op de warmste plekken in Limburg en tot 35 graden in Lotharingen, het zuidoosten van het land rond Virton.

De zon is van de partij en krijgt mogelijk gezelschap van enkele wolkenvelden. Aangezien de atmosfeer onstabiel van karakter is, kan later op de dag en tegen de avond een warmteonweer losbarsten.

De wind stelt weinig voor, zwak tot matig uit een hoofdzakelijk noordelijke tot noordwestelijke richting.

Vannacht is eerst een warmteonweer mogelijk, maar later is het droog met breder wordende opklaringen en uiteindelijk een helder weerbeeld. Er vormt zich her en der nevel of een mistbank bij weinig wind uit het noorden, later noordoosten. Tegen de ochtend worden de minima bereikt, begrepen tussen 13 graden in de Ardense valleien en 15 tot 17 graden in Vlaanderen.

Zaterdag is opnieuw een tropische dag met temperaturen die bijna overal boven 30 graden uitkomen. Alleen aan zee is het koeler en onderdrukt een zeebries het kwik in zijn dagelijkse gang. Landelijk halen we 32 graden, op de zandgronden van de Kempen is 35 graden mogelijk.

Zondag verandert weinig, behalve dat de kans op een warmteonweer in het westen toeneemt. Het is zonnig en warm met op veel plaatsen 34 graden. Er staat weinig wind met een drukkende warmte.

Maandag ten slotte draait de wind naar het noordoosten en passeert een zwakke storing ons land. De dag start met veel zonneschijn en in de loop van de namiddag ontstaan stapelwolken. Later groeien enkele exemplaren uit tot een warmteonweer. Maximaal 32 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud