Weerbericht voor vrijdag 8 oktober: Eerst zon, dan wolken

De Europese weerkaart wordt gekenmerkt door twee weerbepalende depressies boven het continent en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Het is vooral de depressie (en bijhorende regengebieden) boven Spanje en Portugal die we de volgende dagen goed in de gaten moeten houden. Ze komt stilaan in onze richting en maakt dat de neerslagkansen geleidelijk aan groter worden.

Vandaag kunnen we nog grotendeels profiteren van een uitloper van het Atlantisch Hoog. Het zorgt in onze regio voor een eerder rustig en overwegend droog weertype. Vooral tijdens de voormiddag is er zelfs veel ruimte voor de zon, weliswaar na het optrekken van de ochtendnevel en de enkele mistbanken. Na de middag komt er vanuit het zuiden geleidelijk aan meer (hogere) bewolking opzetten en vooral in de regio ten zuiden van Brussel wordt het zwaar bewolkt tot betrokken. In het uiterste zuiden kan er periodiek zelfs wat lichte regen vallen. In de noordelijke landshelft blijft het droog, maar krijgt de zon het dus gaandeweg moeilijker om zich te handhaven in het weerbeeld. De maxima liggen rond 15 of 16 graden en er waait een zwakke wind die in de namiddag draait van WZW naar NNW.

Vannacht is het aanvankelijk half tot zwaar bewolkt maar meestal droog in het noorden van het land. Meer naar het zuiden is het zwaar bewolkt tot betrokken en periodiek valt er wat regen. Na middernacht wordt de regenzone iets meer teruggeduwd naar het zuiden en beperkt de lichte regen zich tot de regio rond de Frans-Belgische grens. Elders blijft het eerder droog. De minima schommelen tegen de ochtend tussen 4 en 8 graden bij een tot matig aanwakkerende noordoostenwind.

Zaterdag is het nadrukkelijk bewolkt, maar wel droog. De opklaringen zijn spaarzaam en bevinden zich meestal over het noorden van het land. In het uiterste zuiden van het land kan er steeds wat regen vallen.

Zondag is het zwaar bewolkt tot betrokken en het gaat nog enige tijd regenen. Na de middag gaat het regenachtige weer over in een meer buiig weertype. Met een matige zuidoostenwind en maxima tot 14 graden voelt het koud aan.

Maandag zijn er veel wolken, maar tussendoor komen er toch ook opklaringen voor. Enkele buien zorgen evenwel nog steeds voor nattigheid. Het kwik kan opnieuw wat hoger klimmen en schommelt landelijk tussen 14 en 18 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud