Advertentie
Advertentie

Weerbericht voor vrijdag 9 januari: Zacht en nat

West-Europa is in de ban van een zeer omvangrijke depressie nabij IJsland. Bij ons resulteert dat in een aanvoer van relatief zachte, maritieme, maar vooral gestoorde lucht. Een zwak wigje van hogedruk zorgt tijdelijk voor een drogere periode.

Het weekend wordt gekenmerkt door veel wind en soms actieve storingen, vergezeld van fikse regenvlagen. Het blijft daarbij aanhoudend te zacht voor de tijd van het jaar. Winterweer staat alvast de eerstvolgende dagen niet op het programma.

Vandaag domineren wolken het weerbeeld en vallen er verspreid enkele buien of wat lichte regen. Tussendoor zijn er ook droge perioden. In de namiddag wordt het van het westen uit stilaan overwegend droog en zijn er wat bredere opklaringen. Een enkele plaatselijke bui blijft echter steeds mogelijk.

Het is vrij zacht met maxima tussen 4 graden in de Ardennen en 8 graden in Vlaanderen. Aan zee kan het kwik mogelijk oplopen tot 9 graden. De wind waait meestal matig uit het west-zuidwesten, kracht 3 tot 4. Aan zee is een vrij krachtige wind mogelijk, windkracht 5.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het eerst overwegend droog met opklaringen. Later in de nacht komen er vanuit het noordwesten plaatselijke buien opzetten. In de Ardennen kunnen deze buien een winters karakter krijgen. In het westen is de kans op een bui gevoelig kleiner. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot het zuidwesten, windkracht 2 tot 4. Plaatselijk kan er zich wat nevel vormen en hier en daar is een mistbank niet uitgesloten. De minima in Vlaanderen liggen rond 4 of 5 graden. In de Hoge Venen kan het kwik echter tot het vriespunt dalen.

Zaterdag komen er lokaal enkele buien tot ontwikkeling. Er zijn ook langdurige droge perioden. In de latere namiddag neemt de bewolking vanuit het westen toe, tegen de avond gevolgd door regen. Winderig en maxima tussen 6 en 11 graden.

Zondag wordt vooral het eerste deel van de dag erg zachte lucht aangevoerd en zijn lokaal temperaturen mogelijk van 11 of 12 graden. Deze zachte lucht gaat echter gepaard met regen. Nadien volgen er buien en is er veel wind.

Maandag zijn er tijdelijk zware windstoten mogelijk. Het wordt opnieuw een erg wisselvallige dag met regen of buien afgewisseld met drogere perioden. Het blijft evenwel relatief zacht met maxima van om en bij 8 graden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud