Weerbericht voor woensdag 1 december: Somber weer

Een omvangrijk lagedrukgebied heeft een groot deel van Europa in zijn greep. Boven de lage landen resulteert dat in veel wolken. Bij het begin van de weerkundige winter, valt ook plaatselijk wat (winterse) neerslag. Daarna blijft het overwegend droog, ondanks de nabijheid van zwakke storingen.

Vandaag bevinden we ons op het grensvlak van koude en beduidend zachtere lucht. In de onderste luchtlagen van de atmosfeer blijft het wel koud, met maximale waarden rond het vriespunt in de Ardennen en tussen 2 en 5 graden in Vlaanderen. Bovendien ligt een zwakke neerslagzone over België die vooral veel wolken en dus een somber weerbeeld met zich brengt. Uit de bewolking valt, hier en daar én slechts sporadisch, wat lichte (winterse) neerslag. In de Ardennen is dat onder de vorm van wat sneeuw, in Vlaanderen is lichte regen of (smeltende) sneeuw mogelijk. De westelijke provincies hebben de grootste kans op een volledig droog weerbeeld. Het is heel rustig met nauwelijks wind.

Vannacht is het eerst nog betrokken. Vooral in het oosten dwarrelen plaatselijk nog een paar sneeuwvlokjes naar beneden. Het stelt weinig voor en later wordt het overal droog. Bovendien drijven enkele opklaringen vanuit het zuidwesten binnen. Er vormt zich nevel en mist bij minimale waarden van een graad of -2 in de Ardennen en net boven het vriespunt in Vlaanderen. Hierbij is het nagenoeg windstil.

Donderdag is het rustig met de gebruikelijke ingrediënten. Nevel en mist zijn verspreid aanwezig en lossen stilletjes aan op. Daarna zijn er zonnige perioden. Het is droog.

Vrijdag bevindt een storing zich net ten zuiden van ons land. De zuidelijke provincies kampen dan ook met veel wolken, terwijl het noorden ook op enkele opklaringen wordt getrakteerd.

Zaterdag verandert weinig. Soms drijven meer wolken voorbij, maar vanuit het noorden probeert een hogedrukgebied zijn stempel op ons weer te drukken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud