Weerbericht voor woensdag 12 juni: na de middag droger

Stilaan bouwt een hogedrukgebied zich op naar het noorden. Vandaag en ook gedeeltelijk morgen is daar nog niet veel van te zien, maar vanaf vrijdag is het zomers warm. Het weekend is nog onzeker. Het blijft warm, maar langzaamaan dringen meer onweersbuien door vanuit Frankrijk.

We verwerken een regenzone. Eigenlijk gaat het om een regenzone, die opnieuw begint te golven in de stroming, vergelijkbaar met een wapperende vlag. Concreet betekent het dat op veel plaatsen de bewolking dominant is met van tijd tot tijd regen. De grootste regenhoeveelheden worden verwacht voor het zuidelijke gedeelte van ons land. Een grijs begin van de dag, maar in de loop van de dag drijven opklaringen binnen vanuit het westen. Het wordt dan tijdelijk droog, maar op het einde van de dag raakt het betrokken en neemt de kans op een bui toe. De zwakke tot matige wind waait eerst uit een zuidelijke richting, maar verkiest geleidelijk aan een westelijke richting. De thermometer laat een bescheiden klim van het kwik zien met uiteindelijk maxima van 16 graden in Hoog-België en 17 tot 19 graden elders.

Vannacht is het tijdelijk regenachtig, maar voor en na de passage van de frontale zone komen opklaringen voor en is het droger. Een bui is niet uit te sluiten. De wind draait terug naar het westen en is zwak, af en toe matig. Hierbij koelt het af naar een minimale waarde van 12 of 13 graden.

Donderdag is een echte overgangsdag. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een regenzone, die ons 's ochtends parten spelen. Na de middag is de hogedrukwerking danig groot dat het droog blijft met breder wordende opklaringen. Het is maximaal 20 graden.

Vrijdag is een onvervalste zomerdag. De zon schijnt vanaf de vroege tot de laatste uurtjes en stuwt het kwik in de thermometer naar een landelijk gemiddelde van 26 graden, in het zuidoosten zelfs naar 29 graden. Aan zee is er na de middag een zeebries en staat er een verfrissend windje.

Zaterdag is het op meteorologisch vlak een moeilijke situatie. Een neerslagzone komt dichtbij de Lage Landen tot stilstand en brengt de atmosfeer in een onweerachtige stemming. De warme lucht blijft in de buurt, maar na de middag moet met een onweersbui rekening worden gehouden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud